Εντείνει τις πιέσεις στην κατεύθυνση της συνθυκολόγησης στη Λιβύη η Μόσχα, η οποία όπως φαίνεται κινείται σε συνεννόηση με το Κάιρο, το NATO, την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς σε διάστημα μόλις λίγων ημερών αναπτύχθηκε σειρά πρωτοβουλιών από όλους τους εξωγενείς παράγοντες, ανατρέποντας τη δυναμική που είχε αναπτύξει ο Χαλίφα Χαφτάρ, οδεύοντας για τον έλεγχο της Τρίπολης.
Αν και ακόμα είναι νωρίς για να αποκωδικοποιηθεί η νέα ισορροπία, οι πρώτες ενδείξεις θέλουν τον Χαλίφα Χαφτάρ να αποσύρεται από την Τρίπολη, να χάνει κρίσιμες υποδομές και να αμφισβητείται από το Κάϊρο και τη Μόσχα. Τα στοιχεία αυτά αν και φαίνεται να ενισχύουν τον LNA και τον Σάρατζ, στην πραγματικότητα καταδεικνύουν ότι ο Χάφταρ υπερέβη τα εσκαμμένα και ότι πλέον ενισχύεται το πολιτικό σκέλος της αντιπολίτευσης, όπως αυτό εκφράζεται στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ Ίσα.
Έτσι, δίδεται το σήμα ότι ο Χάφταρ αν και παραμένει ο ισχυρός στρατιωτικός πόλος, εν τούτοις όντας μη αναγνωρισμένος δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο που ο ίδιος ήλπιζε, αλλά γι αυτό επιλέγεται ο Ακίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς η Βουλή είναι -όπως και η κυβέρνηση LNA- αναγνωρισμένα σώματα από τον ΟΗΕ.
Η ανατροπή αυτή, πιστοποιείται από το μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας σήμερα στον Ακίλα Σάλεχ Ίσα – σύμμαχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης – ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικού διαλόγου με στόχο τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στην χώρα.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ και ο Ίσα υπογράμμισαν ότι οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της διένεξης στη Λιβύης είναι χωρίς προοπτική, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο μερών.
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Λιβύη μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι είναι άνευ προοπτικής οι απόπειρες στρατιωτικής επίλυσης της κρίσης και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει χωρίς αναβολές ένας εποικοδομητικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό ο Λαβρόφ υποστήριξε την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις 23 Απριλίου, η οποία προϋποθέτει «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την ενεργοποίηση του ενδολυβικού διαλόγου με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα υπάρχοντας προβλήματα και τον σχηματισμό ενιαίων οργάνων εξουσίας στην χώρα».
Οι δύο πλευρές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, συζήτησαν «μερικές διεθνείς πτυχές της διευθέτησης της διένεξης στην Λιβύη» όπως και τις προοπτικές της υλοποίησης των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τις οποίες επικρότησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή ήττες του Χαφτάρ στην Τρίπολη, φήμες ήθελαν τη Μόσχα να άρει ή έστω να περιορίζει τη στήριξή της, αποσύροντας μισθοφόρους της εταιρίας Wagner, αν και στο μεταξύ είχε εγκαταστήσει σε βάσεις του Χάφταρ μαχητικά αεροσκάφη. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το NATO, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταστήσει αεράμυνα περιφερειακά της Τρίπολης, το οποίο και έπραξε. Η ΕΕ, επίσης, κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια και να ενεργοποιήσει την επιχείρηση IRINI, που αφορά στην εποπτεία τήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από τον ΟΗΕ.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη νέα δυναμική των εξελίξεων στη Λιβύη, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις κινήσεις της Ελλάδας για επαναπροσδιορισμό της θέσης και της επιρροής της τόσο με τους εσωτερικούς παράγοντες της Λιβύης, όσο και με τους διεθνείς. Υπήρξαν ωστόσο και διπλωματικές αστοχίες, οι οποίες στοίχησαν σε κύρος και στέρησαν πολύτιμο κεφάλαιο.