Blame game και πόλεμος ανακοινώσεων άνοιξε πλέον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές, πάντως, να συμφωνούν για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για την επίλυση της αμοιβαία αναγνωρισμένης συνοριακής διαφοράς στο ύψος των Φερών.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις ανακοινώσεις της Ελλάδας και δίνει νέα διάσταση στα γεγονότα του Έβρου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσιάζει για πρώτη φορά, χρονικό των εξελίξεων στις Φέρες και διπλωματικών ενεργειών από τις δύο πλευρές.
Στην απάντησή του, ο Χαμί Ακσόι επιχειρεί να εδραιώσει ως κοινώς αποδεκτή την τουρκική θέση ότι η συμφωνία του 1923 δεν περιλαμβάνει κοινά συμφωνημένο σύνορο, ενώ η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι υπάρχει και γι’ αυτό απλά ενημέρωσε για την κατασκευή του φράχτη και δεν περίμενε νέα διαβούλευση των επιτροπών.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, προ δύο ημερών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έσπευσε να δηλώσει βούληση για επίλυση του ζητήματος σε τεχνικό επίπεδο, θέση που φαίνεται ότι τώρα δημιουργεί διπλωματικό προηγούμενο που το εκμεταλλεύεται η Άγκυρα για να θέσει το θέμα της συνοριογραμμής σε διαβούλευση. Η εξέλιξη αυτή, κατά πολλούς, μπορεί να αποδειχθεί αποσταθεροποιητική καθώς προάγει την αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας, ιδιαίτερα έναντι της συμφωνίας της Λοζάνης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, τουρκικές δυνάμεις παρενέβησαν στην περιοχή, χωρίς να διευκρινίζεται ο ρόλος και το εύρος, αλλά διευκρινίζοντας ότι διασφάλισαν ότι δεν θα δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Η διπλωματική γλώσσα που επιλέγει η Άγκυρα είναι συγκεκαλυμμένη αλλά αρκετά σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, καθώς θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκτόνωση την έναρξη διαβουλεύσεων σε επίπεδο επιτροπών συνόρων.
Ειδικότερα, στην κατακλείδα αναφέρει ότι:
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα.
Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.
Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην περιοχή υπήρξε κάποιου είδους επεισόδιο, ενώ όπως φαίνεται η Τουρκία επιμένει στη θέση της και υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν είναι λυμένο.
Η θέση αυτή αντίκειται στους έως τώρα ισχυρισμούς και διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας. Η αντίθεση αυτή, εξηγεί βέβαια την αιτία του αποκλεισμού της πρόσβασης Δημοσιογράφων στο σημείο.
Επίσης, εγείρεται το ερώτημα, αν οι Τούρκοι που παρενέβησαν δεν βρίσκονται, ούτε βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, τότε η Αθήνα αναγνωρίζει ότι η περιοχή που καταλαμβάνουν οι τουρκικές δυνάμεις είναι τουρκικό έδαφος. Αν όχι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά τη δική της εκδοχή των γεγονότων, κάτι που έως τώρα αρνείται πεισματικά να κάνει, δημοσίως ή στη Βουλή.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι αναφέρει πως:
Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας.
Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.
Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκο-ελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω του φυσικού και τεχνητούς παράγοντες και έτσι,
Δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνημένη γεωγραφική συντεταγμένη αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων συμβατή με τη συμφωνία του 1926.Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα.
Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.
Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό.