Θετική είναι η συνολική εικόνα που αποπνέει ενδιάμεση έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την Ελλάδα, καθώς ο οίκος αναφέρει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας βαίνει βελτιούμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τάση αυτή διακόπτεται από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο οίκος, ο οποίος διατηρεί πιστοληπτική αξιολόγηση Β1 με σταθερό outlook, επισημαίνοντας, όμως, ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας περιορίζεται από το αυξημένο βάρος του χρέους της, το οποίο ανερχόταν στο 177% του ΑΕΠ πέρυσι και συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των χωρών που εξετάζει.
Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει διακόψει την τάση βελτίωσης στο πιστωτικό προφίλ της χώρας, αλλά λογικά θα αποτελέσει μόνο ένα «μεταβατικό σοκ», τονίζει.
Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι παροδικές για την οικονομία και ιδιαίτερα για τα δημοσιονομικά, δεδομένου μάλιστα ότι όλες οι προβλέψεις βλέπουν έκρηξη του Δημοσίου χρέους σε επίπεδα ενδεχομένως υψηλότερα του 200%(!), λόγω της ταυτόχρονης μείωσης του ΑΕΠ και εκτόξευσης του ελλείμματος.
«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ η κυβέρνηση που εξελέγη πέρυσι τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει με υποσχέσεις να υλοποιεί το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων»,
αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.
Η αξιολόγηση του αξιόχρεου θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνέχιζε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ισχυρότερες επενδύσεις και με τη διατήρηση της σταθερότητας στα δημόσια οικονομικά. Η ανανεωμένη ώθηση για τη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετική.
Αντίθετα, σε υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις, αντιστροφή μεταρρυθμίσεων και συμφωνηθέντων δράσεων ή εάν οι εντάσεις με επίσημους πιστωτές επανεμφανίστηκαν για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Ομως, προσθέτει, θα χρειαστεί διατήρηση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής από διαδοχικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια, για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα. Επίσης, και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών στη χώρα, θα πρέπει να διατηρηθούν και να διευρυνθούν.