Ανησυχία στην Αθήνα προκαλεί άρθρο του ισραηλινού διπλωματικού Επιτετραμμένου στην Άγκυρα, ο οποίος καλεί σε προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Άγκυρας-Τελ-Αβίβ, λίγες μόνο ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνηση στο Ισραήλ και ενώ καταγράφονται έντονες ενδείξεις ανατροπής των υφιστάμενων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το Sigmalive, ο Ισραηλινός διπλωμάτης, Roey Gilad, σε άρθρο του με τίτλο “Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19,” αναφέρει ότι
“ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι Ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για το Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους,”
γράφει στο χθεσινό άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz, ο Διπλωματικός Επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα.
“Η καταστροφική παρέμβαση του Ιράν στη Συρία (και όχι μόνο στη Συρία) δεν είναι κάτι νέο για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισραηλινά αεροσκάφη και drones απειλούν καθημερινά Ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία, δίπλα από τα βόρεια σύνορά μας,”
αναφέρει ο Ισραηλινός διπλωμάτης και προτείνει την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.
Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας έχουν παγώσει και είναι σε φθίνουσα τροχιά από το 2016, αλλά το 2018 με αφορμή την αναγνώριση της Ιερουσαλήν ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ, θέλοντας έτσι να συντηρήσει και να ισχυροποιήσει τα ερείσματά του στους Παλαιστινίους, δεδομένου του συνδετικού κρίκου των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποτελούν στην ουσία τους πάτρονες του Ερντογάν και τη μητρική οργάνωση της Χαμάς.
Η Χαμάς είχε εμφανίσει ενδείξεις απομάκρυνσης από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλάζοντας το καταστατικό της, στο πλαίσιο της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου, για προσέγγιση με το Ισραήλ, όταν και η Σαουδική Αραβία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών από και προς το Ισραήλ. Ωστόσο, οι μετέπειτα κινήσεις των ΗΠΑ, με τη διακοπή χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής, την απόλυτη σύμπλευση με τον Νετανιάχου και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, από την πλευρά της, βομβάρδισε τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία υποστηρίζει ότι αποτελούσαν συγκεκαλυμμένη βάση της Χαμάς. Επίσης, η ενεργητική προώθηση από τον Νετανιάχου του East Med και της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσε ένα ακόμα μέτωπο που οδήγησε στην περαιτέρω απομάκρυνση με την Τουρκία.
Τώρα, το άρθρο του Ισραηλινού διπλωμάτη, αν και είναι πιθανό να εντάσσεται μέσα στις γενικότερες κινήσεις καλής θέλησης και διπλωματικής-πολιτικής αβρότητας προς την Άγκυρα, αποτελεί κίνηση που πρέπει να αξιολογηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις.
Στο μεταξύ η Τουρκία έχει προσπαθήσει πολλές φορές μέσω προπαγανδιστικών δημοσιευμάτων και διαρροών να ανοίξει διαύλους ή να φανεί ότι ανοίγει με το Ισραήλ, έτσι ώστε να δώσει την αίσθηση επικράτησης και να τονώσει το προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει διαψεύσει τις τουρκικές προσπάθειες τις περισσότερες φορές.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, με αφορμή την ανάσχεση της επέλασης του Χαφτάρ στη Λιβύη, υπάρχουν δημοσιεύματα στον τοπικό και διεθνή Τύπο, που κάνουν λόγο για τριβές στις σχέσεις του με το Κάιρο. Είναι πιθανό αυτά να αποτελούν προπαγάνδα, θα μπορούσαν, όμως και να μην είναι.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πολλών ερμηνειών επιδέχονται και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην ΕΡΑ, για τις εξελίξεις στη Λιβύη.