Ανεξήγητο μυστήριο παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση η κυκλοθυμία που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπάρχουν μέρες απόλυτης σιγής και άλλες έντονης προκλητικότητας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε ατύχημα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει μάλιστα ότι:
(…) Είχαμε κάποιες μέρες απόλυτης ηρεμίας και κάποιες μέρες μεγάλης έντασης. Είναι αυτή η… «αυξομείωση» της έντασης. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα αίτιά της.
Συμπληρώνοντας ότι:
Η άλλη πλευρά έχει τις δικές της εξηγήσεις. Μας δίνει κάποιες, εν πάση περιπτώσει τις ακούμε όλες ψύχραιμα και θα έλεγα λογικά. Από εκεί και πέρα όμως θεωρούμε ότι πάρα πολλές φορές ξεφεύγει η κατάσταση και δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνει περισσότερο η ένταση.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επισημαίνουν την διαγνωσμένη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη συμπεριφορά της Αγκυρας, την αδυναμία κατανόησης των μηνυμάτων, θέλοντας να επισημαίνει ότι η κατάχρηση του πλήκτρου της έντασης έχει αποσυντονίσει τις δύο πλευρές, καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία. Επισήμανε ωστόσο, ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί και ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για την οικονομία, αλλά με διαφορετικούς όρους.
Ενώ στην επόμενη ερώτηση διευκρινίζει
Κάθε επεισόδιο, κάθε συμβάν, ερευνάται ξεχωριστά. Διαφορετική εξήγηση έχει μία έξαρση της δραστηριότητας στον Έβρο, διαφορετική εξήγηση έχει ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ένα νησί, διαφορετική μία παρενόχληση πλωτού μέσου του Λιμενικού Σώματος. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.
Η διπλωματική προσέγγιση του υπουργού Άμυνας, όμως, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την εκτίμηση της τουρκικής συμπεριφοράς και τη δυναμική της.
Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι:
Από την άλλη, τα δείγματα συμπεριφοράς που βλέπουμε μας κάνουν, ως Κυβέρνηση, να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε.
Την ίδια στιγμή, οι κραυγές για τον ρόλο του NATO από στρατιωτικούς και διπλωμάτες εντείνονται, ωστόσο τώρα η αναγνώριση της σύμπλευσης της Τουρκίας με το NATO, θα υπονομεύσει την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας. Γι΄αυτό, όπως φαίνεται η κυβέρνηση επενδύει στην υπόγεια διπλωματία, επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις σε συμμάχους και εταίρους, προκειμένου να περιορίσουν την εύνοια που απολαμβάνει η Τουρκία στους κόλπους της Συμμαχίας.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι:
«Περιμένουμε καλή τη πίστη μια καλύτερη συμπεριφορά» τόνισε, αναγνωρίζοντας πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας…
Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης.«Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά… Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μάς κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».