Σημαντική αύξηση, σε ημερήσια βάση, σημείωσαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Παρασκευή 22 Μαΐου, τρίτη εβδομάδα από την έναρξη της περιόδου άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν, 19 εκ των οποίων αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2873, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 612 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1446 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
19 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, σημειώθηκε ένας ακόμα θάνατος και 169 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών, οι 49 ήταν γυναίκες (29.0%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 147958 κλινικά δείγματα.
Παρά την έξαρση από τα δύο έως τέσσερα ημερησίως, στα 21, τα περισσότερα αφορούν συγκεκριμένη περιοχή, με Ρομά και ως εκ τούτου είναι μακριά από αστικά κέντρα και σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύλακες μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό.
Παρ’ όλα αυτά, ανησυχία γεννά η απόφαση της κυβέρνηση να μην διεξάγει τεστ στους εισερχόμενους τουρίστες, παρά μόνο δειγματοληπτικά.
Επίσης, προβληματισμό προκαλεί η αδυναμία τήρησης των μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι περιορισμοί θέσεων έχουν οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο συνωστισμό των ορθίων. Αντιστοίχως ζήτημα γεννάται και από την πλημμελή τήρηση των μέτρων σε καταστήματα.