Τη μεγάλη αβεβαιότητα για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως αντικατοπτρίζουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, καθώς κινούνται σε πολύ μεγάλο εύρος, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και πως θα ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις σε αυτό.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί μεταξύ 5% -12% φέτος, αν και η σταδιακή άρση των περιροιστικών μέτρων αναμένεται να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 29-30 Απριλίου.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης καταδεικνύουν το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, ο οποίος προοδευτικά εκτιμάται ότι θα περιοριστεί, αλλά θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και πλήρης επιδημιολογική εικόνα για τον COVID-19. Επίσης, η ΕΚΤ, για ακόμη μια φορά, ζητά δράσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και από την Κομισιόν. Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται η συμφωνία Μέρκελ-μακρόν για το Αναπτυξιακό Ταμείο ύψους 500 δισ. που θα στηρίξει χώρες με επιδοτήσεις και όχι με δάνεια, όπως και το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
Η κεντρική τράπεζα είναι πλήρως έτοιμη να ανταποκριθεί με όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο οπολοστάσιό της, για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μεγέθους του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται.
Ο δείκτης ταχύτητας χρήματος Μ3
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν επίσης ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι πανάκεια και ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει επίσης να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, αλλά μείωσε το επιτόκιο ενός προγράμματος δανείων έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες (TLTRO III) και προσέφερε μια νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) για την παροχή επιπλέον ρευστότητας στις τράπεζες.