Παραβιάσεις, υπεπτήσεις και παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών σημειώνονταν στο Αιγαίο, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα οι υπουργοί τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας αναζητούσαν τρόπους για την από κοινού ανάδειξη του Αρχιπελάγους σε “ασφαλή προορισμό”, στο πλαίσιο στρατηγικής για την προσέλκυση τουριστών στη μετά COVID-19 εποχή.
Η Άγκυρα μπορεί φαίνεται να μιλάει με δύο γλώσσες, αλλά στην πραγματικότητα επιχειρεί με πολλούς τρόπους να πειθαναγκάσει την Αθήνα να αποδεχθεί ή να μη διαμαρτυρηθεί για το καθεστώς γκρίζων ζωνών που επιχειρεί να επιβάλλει σε περιοχές του Αιγαίου.
Στρατηγική εκθετικής κλιμάκωσης της έντασης στα θαλάσσια και υδάτινα σύνορα με την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών συζητούν για την από κοινού ανάδειξη του Αιγαίου ως “ασφαλή προορισμό”, ως μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση.
Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού,Χάρης Θεοχάρης, έχοντας προφανώς το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Νουρί Εσρόι για την ανάδειξη του Αιγαίου σε τουριστικό προορισμό για την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet», οι δύο υπουργοί συζήτησαν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε μεγάλες τουριστικές αγορές, με στόχο την προώθηση του Αιγαίου.
Η στρατηγική ad hoc προσέγγισης που ακολουθεί η Άγκυρα στον Τουρισμό, ενώ παράλληλα με τη στάση της υπονομεύει τη σταθερότητα στο Αιγαίο και επιβουλεύεται ανοιχτά ελληνικό έδαφος και θαλάσσιες περιοχές, θα μπορούσε να είναι απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει, φαίνεται όμως, ότι αποτελεί μια ακόμη “παγίδα”. Διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα στη Χάγη άνευ όρων και εφ’ όλης της ύλης και παράλληλα επιχειρεί απριόρι να γκριζάρει περιοχές, εξαναγκάζοντας την Ελλάδα να περιορίσει τη δραστηριότητά της σε αυτές, ώστε να ενισχύσει το αφήγημά της, περί αμοιβαίως αναγνωρισμένων διαφιλονικούμενων περιοχών.
Παραβιάσεις, υπερπτήσεις… παρενοχλήσεις
Λίγες ώρες μετά το σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεων επί ελληνικού εδάφους, στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα. Ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Πάτμο, Αγαθονήσι. Δεν έμειναν όμως εκεί αλλά πέταξαν, αργότερα και πάνω από Χίο, Λέσβο, Οινούσες και Παναγιά. Εν τέλει τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτηση 5,000 πόδα πάνω από τη Λήμνο!
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το politischios.gr, το πρωί της Πέμπτης, ψαράδες αλλά και μέλη της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της προκλητικότητας της γείτονος, που θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
ταχύπλοο της τουρκικής ακτοφυλακής, εισήλθε παράνομα στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών ξεκινώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex που επικουρεί τις προσπάθειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού σκάφους που ψάρευε εντός των θαλασσίων χωρικών υδάτων σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.
Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο τη Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ λίγο αργότερα μετά την εμφάνιση σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο σημείο, επιστρατεύτηκε και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κλιμακώνοντας την ένταση.
Και τα δύο σκάφη της γείτονος, επί 4 ώρες επιδόθηκαν σε ακραίους ελιγμούς με επίκεντρο το ελληνικό αλιευτικό σκάφος αλλά και τα άλλα δύο σκάφη της Frontex και του Κ.Λ. Χίου, αποχωρώντας από το σημείο μετά από αρκετή ώρα και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Τσεσμέ.