Νέα, αναμενόμενη πλέον, μείωση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μια ημέρα μετά τη διεύρυνση του swap line με το Κατάρ για την παροχή έως και 15 δισ. δολαρίων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανασχέσει τις προσδοκώμενες υπερβάλλουσες πιέσεις στη λίρα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 50 bps σε 8,25% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μαΐου, αναφέροντας ότι η απόφαση στοχεύει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην τουρκική οικονομία, διατηρώντας παράλληλα μια συνεχή διαδικασία αποπληθωρισμού, η οποία είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη χαμηλότερου κινδύνου, χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι οι εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του ιού του κορονοϊού έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν χαμηλές καθώς η απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και του μετάλλου αντιστάθμισε την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας.
Εξωτερικό χρέος
Ωστόσο, η διαρκής διολίσθηση της λίρας, αυξάνει το εξωτερικό χρέος, που επιβαρύνει κυρίως τις τράπεζες και ενεργειακές εταιρίες, με αποτέλεσμα πλέον ακόμα και οι οίκοι αξιολόγησης να θεωρούν αναμενόμενη τουλάχιστον μια διάσωση τουρκικής τράπεζας.
Χρέος προς ΑΕΠ
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πρόβλημα για το τουρκικό δημόσιο που διαθέτει ιδιαίτερα χαμηλό Δημόσιο χρέος, το οποίο δεν αναμένεται να υπερβεί το 35% του ΑΕΠ ακόμα και με τις επεκτατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Ο πληθωρισμός στη μηνιαία βάση
Παρά τη γενικότερα πτωτική πορεία του πληθωρισμού και τις παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην αγορά με τη διατίμηση βασικών αγαθών και τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, έντονες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφονται στα τρόφιμα, τάση που αν εξελιχθεί σε δυναμική και παγιωθεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει τις πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα