if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Έτσι “στραγγαλίζουν” τον Ερντογάν, σωσίβιο 10 δισ. από το Κατάρ

Ο Ερντογάν προσπαθεί να μιλήσει σήμερα(!) με τον Μπάιντεν

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία, καθώς οι έντονες και διαρκείς πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα, προκαλώντας την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, έχουν “κάψει” το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διαθέτει, ενώ ακόμα και τα αποθέματα χρυσού έχουν περιοριστεί. Την ίδια ώρα οι προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να συνάψει νέες συμφωνίες swap με κεντρικές τράπεζες των χωρών του G-20, αποβαίνουν άκαρπες και μόνο το Κατάρ δείξει αλληλεγγύη.

Η στάση των χωρών της Δύσης, φέρνει ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ, καθώς η αίτηση που είχε καταθέσει για ένταξη στην τράπεζα των BRICS δεν εξετάστηκε ποτέ και εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες συμφωνία για διεύρυνση κατά 10 δισ. της ήδη υπάρχουσας γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων με το Ντουμπάι, με αποτέλεσμα τώρα να ανέρχεται στα 15 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η Ντόχα επανέλαβε παλαιότερη δέσμευσή της για επενδύσεις 15 δισ. στην Τουρκια, οι οποίες όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα παγωμένες, καταδεικνύοντας ότι το ήμισυ της συμφωνίας είναι εικονικό και στοχεύει στη δημιουργία κλίματος.

Πάντως, μέχρι και μερικές ώρες πριν την ανακοίνωση του deal με το Κατάρ, τουρκικά media μετέδιδαν και ελληνικά και ρώσικα αναμετέδιδαν ότι αντίστοιχα deals συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, κυοφορούνται με την Ιαπωνία και τη Βρετανία, διαρροές που ex post αξιολογούνται ως επικοινωνιακοί χειρισμοί άνευ ουσίας.

Παρά την εκστρατεία για την επίτευξη συμφωνιών swap με χώρες του G-20, χωρίς την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς Fed και ΕΚΤ δεν συναίνεσαν, τα περιθώρια του Ταγίπ Ερντογάν στενεύουν επικίνδυνα. Αντιμετωπίζοντας κίνδυνο να συρθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα, για 20η φορά, ο Τούρκος πρόεδρος προσέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και το Κατάρ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο το απομονωμένο, λόγω των σχέσεων με το Ιράν, εμιράτο του Κατάρ δέχθηκε να αυξήσει κατά 10 τις διμερείς γραμμές swap, παρέχοντας συνολικά 15 δισ. ρευστότητα σε συνάλλαγμα στην Τουρκία. Πρέπει να σημειωθεί ότι Κατάρ και Τουρκία υπέγραψαν αρχικά τη συγκεκριμένη συμφωνία το 2018 και περιλαμβάνει, επίσης, επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Όπως προκύπτει, η αρχική συμφωνία επενδύσεων του Κατάρ στην Τουρκία ήταν κυρίως “κράχτης” προκειμένου να ανακόψει, τότε, την εκροή κεφαλαίων και να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης και σταθερότητας διεθνώς.

Προσφάτως, πάντως η S&P δεν υποβάθμισε την Τουρκία, ενώ οι προβλέψεις της για τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία και την επόμενη ημέρα ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατικές, ένδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει ακόμα ερείσματα σε αρκετούς χώρους, καθώς και ισχυρό δίκτυο lobbying.

Τα τουρκικά επιτόκια

Ανοιχτή παραμένει πάντως, συμφωνία swap με την Κίνα που έχει συναφθεί πριν από οκτώ χρόνια και ανανεώνεται ανά τριετία. Τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μετέφερε στην Τράπεζα της Τουρκίας κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version