Την τάση ολοκληρωτικής αποδρομής του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επισπεύδει το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιχειρεί να δημιουργήσει παγκόσμιο impact με δημοσιεύματα, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, ώστε να προσελκύσει το όποιο τουριστικό ρεύμα.
Ενώ ολοένα και περισσότεροι τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας επανέρχονται σε λειτουργική κατάσταση, αλλά με μέτρα προστασίας, τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση, εξέλιξη που είναι γενικά πρωτόγνωρη, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις τέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ στην προηγούμενη ενημέρωση ήταν μόλις δύο.
Συνολικά, από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 2.840.
Οπως τόνισε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, 22 νοσούντες παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ 95 έχουν εξέλθει από αυτές.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο, δεν κατεγράφη κανένας θάνατος ασθενούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 165.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύονται προκύπτει περαιτέρω κάμψη του δείκτη μεταδοτικότητας R0.
Τα σχολεία
Πλέον, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα σχολεία, καθώς ξεκίνησε η προσαρμοσμένη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για την πρωτοβάθμια. Διεθνώς, τελικά, παρά τις αρχικές ενδείξεις για την υψηλή μεταδοτικότητα των παιδιών, η υπόθεση αυτή έχει αναιρεθεί και παρά το δυνητικά υψηλό φορτίο του ιού που μπορεί να μεταφέρουν, οι πιθανότητες μετάδοσής του, είναι περιορισμένες.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της επιστροφής των παιδιών στα δημοτικά σχολεία. Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα σύνθετο δίλημμα με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από την επιστροφή τους στις αίθουσες είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Όπως σημείωσε,
«δεν υπάρχουν απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υφίστανται δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει- υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο».
Ενώ συμπλήρωσε:
«Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή»,
Αναφερόμενος στα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής στα σχολεία, προέταξε την κρυφή ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, το κόστος σε χαμένη γνώση – η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε πλήρη πρόσβαση είτε δεν παρακολουθούσαν πλήρως, όπως προκύπτει από έρευνες στο εξωτερικό.
«Υπάρχουν επίσης και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς»,
σημείωσε ακόμη.
«Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές»,
συμπλήρωσε.