Να ελέγξει τη ροή των ειδήσεων, επενδύοντας στο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και στην εικόνα της επιτελικής κυβέρνησης, επιχειρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας νέο διάγγελμα, το οποίο θα εστιαστεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στα εργασιακά, την οικονομία και τον τουρισμό.
Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα το απόγευμα της Τετάρτης, το οποίο θα ακολουθηθεί την ίδια ή την επόμενη ημέρα από συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργών, όπου θα εξειδικεύονται τα μέτρα.
Η απόφαση για το διάγγελμα ακολουθεί την κατάθεση της γερμανο-γαλλικής πρότασης για το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις χώρες και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τον COVID-19 με επιδοτήσεις, έναντι χαμηλότοκων δανείων που είχε αρχικά προταθεί. Το Fund θα ελέγχεται από την Κομισιόν και θα δανειστεί από τις αγορές 500 δισ. ευρώ, έναντι εγγυήσεων για τις μελλοντικές εισφορές των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το διάγγελμα, πάντως, έχει κυρίως εσωτερικές πολιτικές διαστάσεις, καθώς έρχεται τη στιγμή που κυκλοφορούν, παρά τις διαψεύσεις, φήμες και σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό, καταδεικνύοντας υποδόριο αναβρασμό στη Νέα Δημοκρατία και προσπάθεια ελέγχου των εξελίξεων.
Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να αποτελέσει έναν αρκετά εύσχημο τρόπο για την προώθηση του υπό επανασχεδιασμό οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν θα ανατρέπει μόνο τις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά και πολλά από τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν και οποία ανέκρουσαν πρύμναν στην ΕΕ ή ακόμα και στο εσωτερικό.
Το ζήτημα των εκλογών, πάντως, έχει τεθεί κατ επανάληψη από το πρώτο τρίμηνο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, χρησιμοποιούμενο κυρίως μοχλός πίεσης προς την αντιπολίτευση σε κομβικές διαφωνίες, αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, όταν καταγράφονταν έντονες διαφοροποιήσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, η Ελλάδα διεκδικεί εκ των πραγμάτων και τελικώς θα λάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφώς μικρότερη πίτα. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, έχει προσωπικά χρεωθεί την ευθύνη της προσπάθειας αυτής.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς επιτρέπουν στην κυβέρνηση να φέρνει εγγύτερα τις διακριτές φάσεις του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα εποχικά και λοιπά τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά του Αγίου Πνεύματος, στις 8 Ιουνίου.
Από το προηγούμενο Σάββατο και εντεύθεν Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιτελική του ομάδα αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Στέλιο Πέτσα και Δημήτρη Τσιόδρα, αλλα και οι συναρμόδιοι Υπουργοί βρίσκονται σε διαρκείς συνεννοήσεις και συσκέψεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συνολικό κυβερνητικό πακέτο για τον τουρισμό.