Πολιτικό άνοιγμα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο επιχειρεί η Κίνα, με τον Σι Ζινπίνγκ να υπόσχεται τη διεθνή διάθεση τυχόν εμβολίου που θα ανακαλύψει η χώρα του, ενώ την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να στοχοποιεί το Πεκίνο, για την διάδοση του κορονοίού, καθώς επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος, ενόψει των εκλογών.Οι σχέσεις όμως της Κίνας δεν είναι ιδανικές ούτε με την Ευρώπη, καθώς Γερμανία, Γαλλία και Βρυξέλλες εφιστούν την προσοχή στις χώρες-μέλη ώστε να αποτρέψουν εξαγορές εταιριών τους από κινεζικές, λόγω της αδυναμίας που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού. Ο φόβος αυτός ήταν άλλωστε μια από τις κινητήριες δυνάμεις που οδήγησε σε χαλάρωση των κανονισμών για τις κρατικές επιδοτήσεις και το σχέδιο για επιχορηγήσεις που ανακοίνωσαν πριν από λίγο η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ δεσμεύθηκε να καταστήσει οποιοδήποτε εμβόλιο κορανοϊού καθολικά διαθέσιμο μετά την ανάπτυξή του. Η κίνηση αυτή όμως, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής του Πεκίνου για την ανατροπή των εις βάρος του εντυπώσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις κατηγορίες για την ανάπτυξη και τη διάδοση του COVID-19.
Το “χαρτί” που παίζει ο Σι είναι ευθέως ανταγωνιστικό στον Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συμμετέχει στις προσπάθειες για την ισότιμη παγκόσμια διανομή του εμβολίου, ενώ είχε προσεγγίσει τη γαλλική Sanofi για τα αποκλειστικά δικαιώματα. Επίσης, το FBI είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι επιχειρεί να υποκλέψει στοιχείων ερευνών από αμερικανικά εργαστήρια.
Η νέα στρατηγική της Κίνας, να διαθέσει παγκοσμίως το εμβόλιο, θα μπορούσε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, να δικαιολογήσει ή να παράσχει έδαφος για συμψηφισμούς, σε πρακτικές βιομηχανικής κατασκοπείας, με την πρόφαση του γενικού καλού.
Ο Σι ΖΙπίνγκ, μιλώντας τη Δευτέρα στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το διοικητικό όργανο του
Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζήτησε μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Μεταξύ των δεκάδων προγραμμάτων εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, η Κίνα έχει ήδη πέντε υποψηφία σε δοκιμές επί ανθρώπων.
Στην ομιλία του, ο Σι υποστήριξε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του, ότι η Κίνα ενήργησε με διαφάνεια και υπευθυνότητα και παρείχε έγκαιρες πληροφορίες στον ΠΟΥ. Ενώ ο ΣΙ είπε ότι ο κόσμος πρέπει «να συνεχίσει να υποστηρίζει την παγκόσμια έρευνα επιστημόνων σχετικά με την πηγή και τη μετάδοση του ιού,
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνησή της Κίνας έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις που ηγούνται η ΕΕ και η Αυστραλία για έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού.