Ύφεση 2,2% σημείωσε η γερμανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2020, τη χειρότερη από το 2009, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί στο δεύτερο τρίμηνο, όταν και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί ο αντίκτυπος από το lockdown, αφήνοντας παράλληλα χώρο για βελτίωση στο δεύτερο 6μηνο του έτους.
Η απαρχή του κύκλου άρσης των περιοριστικών μέτρων, όμως σε συνδυασμό με τη σταθερή πορεία αποδρομής του πρώτου κύματος του COVID-19 πανευρωπαίκά, αποτελούν θετικές ενδείξεις, οι οποίες εκλαμβάνοντας ως το πρώτο φως στο τούνελ, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες, οι οποίες αποτυπώνονται στους δείκτες οικονομικού κλίματος. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφής η επίδραση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ και των πρωτοβουλιών της Κομσιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 2,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω του κορονοϊού, που ακολουθεί την επίσης αρνητική αλλά οριακά επίδοση του -0,1% που σημείωσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στον άτυπο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2009 και η δεύτερη οξεία συρρίκνωση μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, καθώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας του ιού κορωνών ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους.
Οι ιδιωτικές δαπάνες καταναλωτών μειώθηκαν απότομα, καθώς και οι επενδύσεις σε πάγια, ιδίως σε μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα. Επιπλέον, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν,
ενώ οι αυξήσεις στις κυβερνητικές δαπάνες και οι επενδύσεις στις κατασκευές βοήθησαν στη στήριξη της οικονομίας.
Η επόμενη ημέρα
Αν και τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου θα δείξουν μεγάλη επιδείνωση, εν τούτοις ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW σημείωσε άνοδο 77,7 μονάδες σε 28,2 τον Απρίλιο του 2020 από το οκταετές χαμηλό τον προηγούμενο μήνα και πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς -42,3.
Πρόκειται για μια άκρως απροσδόκητη εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις προσδοκίες που δημιουργεί για το τρίτο τρίμηνο η σταδιακή και εν γένει συντονισμένη άρση του lockdown στην Ευρώπη, καθώς και η εικόνα γενικευμένης ύφεσης της πανδημίας, μετά την κορύφωση του πρώτου κλίματος.
Στατιστικά, η άνοδος του δείκτη ήταν η μεγαλύτερη, σε μηνιαία βάση, από τότε που ξεκίνησε η έρευνα τον Δεκέμβριο του 1991, μετά την πτώση ρεκόρ τον Μάρτιο.
Οι επενδυτές άρχισαν να «βλέπουν φως στο τέλος του πολύ μεγάλου τούνελ», αλλά δεν αναμένουν να δουν θετική οικονομική ανάπτυξη μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η οικονομική παραγωγή πιθανότατα θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον κορονοίό μόνο μετά το 2022.
Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης επιδεινώθηκε δραματικά,
με τον αντίστοιχο δείκτη να πέφτει 48,4 μονάδες σε -91,5.
Η εγγενής αυτή αντίφαση που παρατηρείται μεταξύ εκτίμησης τρέχουσας συγκυρίας και προοπτικών, στη Γερμανία, αντανακλά την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιο-Μάιο) του 2009, όταν άρχισε να φαίνεται φως στο τούνελ της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Τώρα, είναι τα στατιστικά του κορονοϊού, αυτά που αλλάζουν το σκηνικό, καθώς παρά τη σταδιακή άρση των μέτρων η αύξηση των κρουσμάτων, όταν παρατηρείται, είναι ελεγχόμενη, εντός πλαισίου προσδοκιών και η ικανότητα του συστήματος Υγείας παραμένει υψηλή και αυξανόμενη.
Συνεπώς, μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, τα θετικά στοιχεία υπερτερούν των αρνητικών και η προβολή, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δείχνει επικράτηση του. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη προσδοκιών ZEW.