Ενδείξεις που συμβάλλουν στην εδραίωση της πεποίθησης ότι και στις ΗΠΑ η οικονομική κάμψη έπιασε πάτο, έρχονται από τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης αυξήθηκε στις 73,7 μονάδες τον Μάιο του 2020, ανακάμπτοντας ελαφρώς από το οκταετές χαμηλό του προηγούμενου μήνα που είχε σημειώσει στις 71,8 μονάδες. Επίσης, τα αποτελέσματα του Μαΐου, υπερβαίνουν τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω υποχώρηση στις 68 μονάδες.
Ωστόσο, ήταν η δεύτερη χαμηλότερη ανάγνωση από τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση.
Ο υπο-δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών ενισχύθηκε κατά 8,7 μονάδες, στις 83, καθώς οι επιταγές από το πρόγραμμα στήριξης CARES βελτίωσαν τα οικονομικά των καταναλωτών και η εκτεταμένη έκπτωση των τιμών ενίσχυσε την αγοραστική τους ισχύ.
Παρά τα οφέλη αυτά, οι προσωπικές οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος συνέχισαν να εξασθενίζουν, υποχρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι ετών, με πτώση ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νοικοκυριών με υψηλό εισόδημα.
Οι βελτιωμένες απόψεις σχετικά με τους όρους αγοράς λόγω μειωμένων τιμών και χαμηλών επιτοκίων αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές εργασίας και εισοδήματος.
Ο μέσος αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού κατά το επόμενο έτος αυξήθηκε απότομα σε 3,0% από 2,1% τον Απρίλιο.
Η αντίδραση που καταγράφει η έρευνα του Μίτσιγκαν έχει σαφείς και ειδοποιούς διαφορές από τον γερμανικό ZEW, καθώς οι πρώτοι βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση και πρόσκαιρη ανάκαμψη, ενώ οι δεύτεροι περαιτέρω κάμψη τώρα και ανάκαμψη μετά.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο έρευνες αφορούν διαφορετικά κοινά, καθώς το Μίτσιγκαν απευθύνεται σε καταναλωτές, ενώ ο ZEW ήταν ευρύτερος και αφορά το οικονομικό κλίμα εν συνόλω. Σε κάθε περίπτωση αξίζει η συγκριτική τους παρακολούθηση,