Σκληρή δήλωση καταδίκης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πέτυχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ θέτει εμμέσως και θέμα κυρώσεων, καθώς ανακαλεί προηγούμενες αποφάσεις του.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν τις τουρκικές παραβιάσεις, υπερπτήσεις επί ελληνικών κατοικημένων νησιών (διαχωρισμός που εγείρει ζητήματα) και την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επαναφορά θέματος κυρώσεων, μέσω της επίκλησης προηγούμενων αποφάσεων από τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2019, αν και στο μεταξύ η διαδικασία έχει ατονήσει, ενώ η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται σταθερά.
Γραπτή δήλωση για τα αποτελέσματα του ΣΕΥ εξέδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
“Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας. Εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, η Κοινή Δήλωση αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας. Έρχεται δε να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών”.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι:
“Η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου”.
Ιδιαίτερο ενδιφέρον έχει και η αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτειρκών στην ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, μέσω της επιχείρησης IRINI της ΕΕ, όπως αναφέρει στην κατακλείδα της δήλωσής του:
“Τέλος, δεν παρέλειψα να αναφερθώ στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης της επιχείρησης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία”.
Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων έθεσε και ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο επικοινωνίας τους, αν και προηγουμένως είχε δηλώσει την ετοιμότητα του NATO να στηρίξει τον Σάρατζ.