Συνέντευξη σε ιταλική εφημερίδα που προκάλεσε ελληνικές αντιδράσεις παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του NATO, την οποία ex post και ανεπισήμως διπλωματικοί κύκλοι της συμμαχίας χαρακτηρίζουν ανακριβή, χωρίς ωστόσο να ανασκευάζεται επισήμως.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να έχει δηλώσει ότι
«Στη Λιβύη υπάρχει εμπάργκο όπλων που πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, χωρίς να πει λέξη για την Τουρκία που το παραβιάζει διαρκώς. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξισώσουμε τις δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, τη μόνη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ…Για τον λόγο αυτό,το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Τρίπολης»!!!
Η δήλωση αυτή, εφόσον ισχύει, αποτελεί υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι:
“Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.
Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς”.
Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό ΥΠΕΞ επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, πλην όμως σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα φαίνεται να χάνει έδαφος, καθώς η απάντηση-διευκρίνηση ήταν ανεπίσημη και σε διμερές επίπεδο, ενώ η αρχική δήλωση δημοσιεύθηκε σε ιταλική εφημερίδα. Το χάσμα αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μέσα στο NATO, ενώ καταγράφεται διεθνώς ως προοίμιο εγκατάλειψης της πολιτικής “ίσων αποστάσεων”.
Το κλίμα στους κόλπους του NATO, έχει πάψει να είναι υποστηρικτικό για την Ελλάδα καιρό τώρα, καθώς έχει προηγηθεί η ένταση στην κοινοβουλευτική διάσκεψη, που προκάλεσε την αποχώρηση των Ελλήνων βουλευτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν από την Ελλάδα τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ, που βρισκόταν στη Λάρισα και είχε ως αποστολή την επιτήρηση για το προσφυγικό και τη συμβολή σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ δεν φαίνονται τυχαίες και η απόδοσή τους δεν φαντάζει ανακριβής.
Συνεπώς, η απάντηση που έλαβε το ελληνικό ΥΠΕΞ όχι μόνο δεν είναι αρκετή, αλλά είναι παρελκυστική, ενώ φαίνεται ότι υλοποιείται μια νέα πολιτική από την πλευρά της Συμμαχίας.
Τα σημεία των καιρών, πάντως, επαναφέρουν στο προσκήνιο παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Σημίτη και Καραμανλή που προειδοποιούσαν για επικείμενη αλλαγή στάσης των εταίρων και συμμάχων απέναντι στην Ελλάδα, ενώ καλούσαν και προληπτική δράση για την αποφυγή διολίσθησης της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τις ενδείξεις αλλαγής πολιτικής και ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την απώλεια ερεισμάτων σε επίπεδο εταίρων και συμμάχων.