Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Είναι χειρότερα. Αυτό έδειξαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς υποχώρησαν 16,4%(!) σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, απόδειξη της επίπτωσης του lockdown στην οικονομία, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν ραγδαία λόγω των μαζικών απολύσεων.
Eξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων και βενζίνης, η πτώση ανήλθε στο 16,2%.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημειώσουν πτώση 12,3%, μετά από βουτιά 8,3% τον Μάρτιο. Η μέση εκτίμηση που συνέταξε το Bloomberg ήταν για πτώση 12%.
Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν στα $403,9 δισ., με την κατάρρευση κατά 89,3% στις πωλήσεις ρούχων και αξεσουάρ να αποτελεί το μεγαλύτερη «βαρίδι».
Η πτώση, όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη, αλλά η δεύτερη συνεχόμενη, μετά το -8,3% του Μαρτίου, καταδεικνύοντας την επιδεινούμενη κατάσταση, ενώ οι απολύσεις αυξάνονταν και 36 εκατ. Αμερικανοί βρέθηκαν στην ανεργία μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες.
Τα δεδομένα του Απριλίου απεικονίζουν πιο συνεκτικά τις επιπτώσεις του lockdown στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τον μερικό αντίκτυπο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.
Οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους ακόμη περισσότερο καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν, στέλνοντας το ποσοστό ανεργίας σε υψηλά επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Οι δαπάνες μειώθηκαν σε όλες εκτός από μια σημαντική κατηγορία: λιανοπωλητές εκτός καταστήματος. Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την Amazon, σημείωσε αύξηση πωλήσεων 8,4% για το μήνα. Από την άλλη πλευρά, πτώση κατά 78,8% σημειώθηκε στα καταστήματα ρούχων οδήγησε σε πτώση, μετά από μια πτώση κατά 60,6% στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών.
Τα καταστήματα τροφίμων και ποτών έγραψαν μείωση 13,1% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 25,6% τον Μάρτιο. Οι υπηρεσίες τροφίμων και οι πόσιμοι μειώθηκαν επίσης κατά 29,5% κατά τη διάρκεια του μήνα.