Ήπια και ελεγχόμενη παραένει η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και κάνει εντεινόμενα βήμα στην κατεύθυνσης της αποκατάστασης της λειτουργικότητας στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα επιχειρεί να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των συνόρων εντός της ΕΕ και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. σήμερα Πέμπτη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και ένας ακόμη θάνατος από τον ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες είχαν ανακοινωθεί 16 κρούσματα
Συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 2.770, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 156.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 24 άνθρωποι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη. Δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν λάβει 90 ασθενείς.
Στο σύνολο των κρουσμάτων, το 55,3% αφορά άνδρες, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.409 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εκ των νεκρών νεκρών, 41 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν 75 έτη. Το 93,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Το εμβόλιο δεν είναι αρκετό
Αναφορικά με την ενδημικότητα του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη εμβολίου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός πετυχημένου εμβολίου. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια και δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια»
δήλωσε, ενώ πρόσθεσε:
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».
Στην Ελλάδα έχει νοσήσει ίσως και λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχει νοσήσει από τον ιό ίσως λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού».
« Γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζεται η διεξαγωγή τεσσάρων μελετών. Ευελπιστούμε να χουμε σύντομα ανακοινώσεις» σημείωσε και παρουσίασε τις τέσσερις μελέτες:
Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, η οποία μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή.
Μελέτη με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου ελέγχονται τουλάχιστον 10.000 δείγματα από αιμοδότες. Ο έλεγχος γίνεται μέσω της αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.
Η
τρίτη μελέτη αφορά εναπομείναντες ορούς. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με 5.000 δείγματα τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.
Η τέταρτη μελέτη ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς.