Εντείνεται η κινητικότητα για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, πανευρωπαϊκά με τους tour operators, τις κυβερνήσεις, την επιτροπή και τους ξενοδόχους να προωθούν προτάσεις και νέα προγράμματα, με στόχο την άμεση και ταυτόχρονα βιώσιμη αποκατάσταση της κίνησης στην καθοριστικής σημασίας αγορά.
Για την ώρα όμως, όλα τα σχέδια επικεντρώνουν στην αποκατάσταση της κινητικότητας, που αποτελεί το πρώτο στάδιο, ενώ η προεργασία για την αντιμετώπιση συνθηκών κρίσης σε οποιοδήποτε σημείο και στιγμής της διαδικασίας είναι ελλιπής.
Η TUI, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός tour operator, που πρώτος χτυπήθηκε από τον κορονοϊό, ζητώντας διάσωση, επιχειρεί τώρα να επιβάλλει νέο μοντέλο στην αγορά, μετακυλύοντας το ρίσκο από ενδεχόμενα κρούσματα στους ξενοδόχους, προκειμένου να διαμορφώσει πακέτα και να προσελκύσει τουρίστες.
Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες -και όχι μόνο- ξενοδόχοι φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό ρέπουν προς τη λύση του οικειοθελούς lockdown, θέλοντας έτσι να αποφύγουν πρόσθετες ζημιές και επιβαρύνσεις, από μια αβέβαιη περίοδο, η διαχείριση της οποίας αποτελεί εκ των πραγμάτων πρόκληση και ενέχει υψηλό ρίσκο.
Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται και η δημοσιοποίηση του πλαισίου της Κομισιόν για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, ενώ χθες δημοσιοποίησε τις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα, βλεβαια, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλιο, γεγονός που συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος επιμολύνσεων σε μεγάλες μετακινήσεις είναι υψηλός.
Η κυβέρνηση, στην Ελλάδα, μετά από διαβούλευση με τις δυνάμεις της αγοράς και τους κοινωνικούς εταίρους φαίνεται να έχει λύσεις μόνο για το πρώτο σκέλος, ήτοι την επανεκκίνηση, αφήνοντας την βιώσιμη λειτουργία σε δεύτερο πλάνο, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε νωρίτερα οδηγία ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν εσωτερικούς προορισμούς, τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει πανευρωπαϊκά φέτος. Στην Ελλάδα, ήδη ομάδες δημάρχων πιέζουν για την επαναλειτουργία των πλαζ, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκατάστασης της λειτουργικότητας και της εσωτερικής κατανάλωσης.
Οι κινήσεις της TUI
Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο επικεφαλής Ελλάδας, Ισλανδίας και Λαπωνίας της TUI, υποστήριξε ότι «Δεν θεωρούμε ότι η σεζόν είναι χαμένη», υπογραμμίζοντας ότι «η αυξημένη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του ομίλου είναι μια ακόμα απόδειξη του σταθερού ενδιαφέροντος για ταξίδια και διακοπές σε καλοκαιρινούς προορισμούς»
«Οι διακοπές μας συνεχίζουν να πωλούνται για το καλοκαίρι του 2020 και το χειμώνα 2020/21 σε όλες τις χώρες προέλευσης του Ομίλου» αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας πως το καλοκαίρι του 2021 είναι ήδη προς πώληση στις περισσότερες από τις αγορές μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Η TUI, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, επικεντρώνεται στην από κοινού προσπάθεια με τους συνεργάτες που βρίσκονται σε ταξιδιωτικούς προορισμούς έτσι ώστε να διασφαλίσει την ομαλή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της μετά τη χαλάρωση των μέτρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ορίστηκαν λόγω της Covid 19 και επηρέασαν τόσο τις αγορές όσο και τους προορισμούς. Παράλληλα, όπως αναφέρει, η TUI εργάστηκε μαζί με τους ξενοδόχους με σκοπό να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και προϋποθέσεις με στόχο να είμαστε όλοι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα της άρσης των ταξιδιωτικών οδηγιών.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες μας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και σχεδιάζουμε δράσεις για την αύξηση της ζήτησης και την τόνωση των πωλήσεων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Με την επανεκκίνηση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και πάλι το καλύτερο διαθέσιμο προϊόν για τους πελάτες μας» υπογραμμίζει.
Τα προβλήματα
Μείζον θέμα αυτή τη στιγμή, είναι η διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος, οι επιπτώσεις στις μονάδες, στην περιοχή και η δυνατότητα επανάκαμψης. Πλέον, το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα εμφανιστεί κρούσμα σε τουριστικά καταλύματα και ως εκ τούτου, το επίκεντρο της συζήτησης μεταφέρεται στις ενέργειες που απαιτούνται μετά.
Από ένα και μόνο περιστατικό προκύπτουν κόστη, το ενδεχόμενο εντάσεων, οι επιπτώσεις καθυστερήσεων, της ad hoc καραντίνας δομών, ατόμων ή ακόμα και περιοχών. Προβλήματα που αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Αυτή τη στιγμή, τα πακέτα προτάσεων που έχει προωθήσει η TUI στους ξενοδόχους μετακυλύουν το ρίσκο από ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού στον επιχειρηματία, ενώ ακόμα δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική διαμοιρασμού αυτού του κινδύνου.
Επίσης, θολό παραμένει το τοπίο με τις ασφαλίσεις, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους, ιδιαίτερα τώρα, λόγω των αρνητικών επιτοκίων που περικόπτουν τα άμεσα προβλέψιμα έσοδά τους, στον κορμό των δραστηριοτήτων τους, που είναι τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος,
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις για την άμεση αποκατάσταση και την κάλυψη ενδεχόμενης ζημιάς για τους επιχειρηματίες, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας μεγάλων μονάδων παραμένει περιορισμένο, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη για τους μικρούς ξενοδόχους.
Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης
Τα βασικά σημεία που αναλυτικά αναφέρονται είναι τα εξής:
1. Η ενιαία αγορά παραμένει το θεμέλιο της ένωσής μας. Χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα και το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές.
2. Τα θεμέλια για την επίτευξη της επανεκκίνησης του τουρισμού πρέπει να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Αυτές οι ροές πρέπει να επανεκκινήσουν με τρόπο που διασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, με συνεπή δέσμευση για την αποτροπή τυχόν διακρίσεων όσον αφορά την εθνικότητα στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών.
3. Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση στα ταξιδιωτικά μέσα. Οδικά μέσα μεταφοράς οδικώς, αεροπορικά, σιδηροδρομικά ή ακτοπλοϊκά ανοίγουν ξανά ταυτόχρονα με βάση προσαρμοσμένα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πιο απομακρυσμένα κράτη μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στα ταξίδια, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση ή τον προορισμό τους.
4. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ταξίδια πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό. Στο σημείο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά από προτάσεις για συγκεκριμένες διαδικασίες (διαγνωστικά τεστ, ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, ευελιξία στις κρατήσεις κα) που πρέπει να ακολουθούνται πριν από το ταξίδι με προορισμό κάποια χώρα της ΕΕ, στα αεροσκάφη, κατά την άφιξη στη χώρα φιλοξενίας και κατά την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
5. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προβλέψει την ανάπτυξη μιας κοινής εργαλειοθήκης για διαλειτουργικές εφαρμογές εθελοντικής ιχνηλάτησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τήρηση του απορρήτου, ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR . Γενικότερα, οι διαδικασίες διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω σε όλα τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της κοινοτικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν φιλικές προς το χρήστη πλατφόρμες πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για την ενημέρωση δυνητικών τουριστών, όπου κάθε κράτος μέλος θα καταχωρίσει τις διαδικασίες και απαιτήσεις που θα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.
6. Εάν μια χώρα μέλος καταγράψει μετάδοση λοίμωξης στην κοινότητα, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις άλλες χώρες μέλη σχετικά με τις λεπτομέρειες της επιδημίας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Σε αυτή τη βάση, άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια προς και από συγκεκριμένα κράτη μέλη, ή συγκεκριμένες περιοχές των κρατών μελών, ή να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς ή κανόνες, εάν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για σημαντική εμφάνιση νέων περιπτώσεων Covid-19, βάσει ενημερώσεων του ECDC και εκτίμηση κινδύνου (όπου είναι διαθέσιμα). Αυτή η ευελιξία πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία διαφάνεια και αλληλεγγύη, χωρίς καταχρήσεις ή διακριτική μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών.
7. Το παραπάνω πλαίσιο για την αποκατάσταση των ταξιδιών εντός της ΕΕ θα χρησιμεύσει επίσης ως κατάλληλη βάση για την αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατό σε συζητήσεις με εταίρους τρίτων χωρών. Η είσοδος τουριστών από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, ιδανικά μεταξύ του ευρύτερου πλαισίου που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 βάσει των συστάσεων και των πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχονται από τις διπλωματικές αποστολές της ΕΕ και των κρατών μελών σε τρίτες χώρες.
Στο όγδοο σημείο με το οποίο κλείνει το έγγραφο αναφέρεται πως «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή τις βάσεις για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και μεταξύ των κρατών μελών με εναρμονισμένο τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και θα συμβάλει στην πρόληψη οποιασδήποτε ευρείας εξάπλωσης του ιού εντός η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αρχίσει αμέσως να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του παραπάνω γενικού πλαισίου». Αυτό θα σήμαινε επίσης την εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων, την κινητοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού δοκιμών, την αύξηση της ικανότητας και του προσωπικού των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την ταχεία κατανόηση των εναρμονισμένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών για όλους τους τρόπους ταξιδιού χωρίς διακρίσεις.