Τη κλιμάκωση της διπλωματικής και πολιτικής αντίδρασης της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων καθ΄όλο το μήκος των κοινών συνόρω, σηματοδοτεί η ανάδειξη του θέματος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σε ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο στο NATO, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για συζήτηση επί του θέματος και σε πολιτικό επίπεδο εντός της Συμμαχίας.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους στους οποίους και έθεσε το ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο, επισημαίνοντας τον ορατό πλέον κίνδυνο ατυχήματος με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Το θέμα όμως αποκτά και εσωτερικές διαστάσεις, καθώς σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, τις ενέργειες του Α/ΓΕΕΘΑ,αναδεικνύει την πτυχή του “ατυχήματος”:
οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε σ΄ όλες τις προκλήσεις των Τούρκων οι οποίες προφανώς και είναι γνωστές στο ΝΑΤΟ, το οποίο συστηματικά καλύπτει την Τουρκία. Τόσο συστηματικά που πλέον υπάρχουν δικαιολογημένα βάσιμες υποψίες ότι τις επικροτεί κιόλας.
«Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο»
αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η διατύπωση αυτή, στην κατακλείδα του κειμένου της ανακοίνωσης, στόχο έχει να αναδείξει τον κίνδυνο και να ενεργοποιήσει εσωτερικές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. H προβολή του όμως από τα media στην Ελλάδα, θα πρέπει να εξετασθεί υπό διαφορετικό πλέγμα, κυρίως αυτό του ηθικού και κλίματος εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και εν συνεχεία υπό των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και συνδυαστικά με αυτή. Τέλος, το μήνυμα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί τόσο στη βάση του μηνύματος που επιχειρείται να σταλεί στην Άγκυρα, όσο για την αποκωδικοποίησή του από τους Τούρκους.
Επικοινωνιακά, πάντως, η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου περιεχομένου στόχο έχει να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχεται εσωτερικά η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή προστίθεται στη διαρροή του video της αναχαίτισης και εικονικής αερομαχίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία ενημέρωσης των αξιωματούχων του NATO σε προφορικό επίπεδο από τον Α/ΓΕΕΘΑ, είναι ήπιες ενέργειες, εν αντιθέσει με την εικόνα που δημιουργείται από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τα ελληνικά media. Διπλωματικά, δεν έχει καταγραφεί επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας από την Ελλάδα στο NATO.
Με δεδομένο όμως ότι παραδοσιακά το NATO καλύπτεται πλήρως πίσω την “ουδετερότητα” για να αποφύγει να λάβει θέση απέναντι στην Τουρκία, η άτυπη ενημέρωση διασφαλίζει ότι δεν υπάρξει αρνητική απάντηση, σε επίσημο επίπεδο, καθώς τότε η Ελλάδα θα κατέγραφε ενδεχόμενη διπλωματική της ήττα. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονείται ότι στο πρόσφατο παρελθόν Έλληνες βουλευτές προκάλεσαν επεισόδιο και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από κοινοβουλευτική Σύνοδο του NATO.
Στην ανακοίνωση του του το ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε:
– Με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC) Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach) κατόπιν αιτήματος του, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ της 14 Μαΐου 2020 σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ.
– Με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford) κατόπιν αιτήματος του και στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.
Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.
Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως εκδηλώνεται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, στις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, τόνισε την πρόσφατη απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής παρενόχληση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, κατά την επίσκεψη τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο.