Λες και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από τον κορονοϊό δεν ήταν αρκετοί και η οικονομική καταστροφή δεν ήταν καθολική, τώρα οι ΗΠΑ κινδυνεύουν από τις ασιατικές/ιαπωνικές σφήκες “δολοφόνους”, οι οποίες είναι μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρες για τους ανθρώπους, αλλά και αποδεκατίσουν τις παραγωγικές μέλισσες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη γεωργική παραγωγή.
Κι αν φαίνεται αστείο, ειλικρινά δεν είναι καθόλου. Οι μεγέθους 5 εκατοστών (2 ίντσες) σφήκες “φονιάδες” (murder hornets) εθεάθησαν δύο φορές στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και ακόμα δύο στον Καναδά. Στις ΗΠΑ τα στοιχεία κάνουν λόγο για “ατομικές” θεάσεις, ενώ στον Καναδά εντοπίστηκε και εξολοθρεύτηκε ολόκληρη φωλιά.
Ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται τώρα ότι θα εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, θέτοντας κίνδυνο για τον άνθρωπο και πιθανώς θα μειώσει τον πληθυσμό των μελισσών. Ωστόσο, εντομολόγοι των Smithsonians επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για τις θεάσεις δεν γεννούν ανησυχία για μεγάλης κλίμακας εισβολή και ενδεχόμενη επίθεση.
Ωστόσο, μελισσοκόμοι και αγρότες ανησυχούν, καθώς οι μέλισσες είναι καθοριστικές για τη γεωργική παραγωγή, ενώ το μέλι είναι επίσης πολύτιμο. Ο πληθυσμός των μελισσών όμως έχει ήδη μειωθεί, όπως δείχνει το infographic χρησιμοποιώντας δεδομένα του Υπουργείου Γεωργίας. Το 1968, υπήρχαν 4,5 εκατομμύρια αποικίες μελισσών που παράγουν μέλι στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον μειωθεί σε μόλις 2,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία για το 2019 (δεν καταγράφηκαν στοιχεία την περίοδο 1980-1985).
Οι murder hornets ή (Vespa mandarinia) κατά το επιστημονικό τους όνομα έχουν μέγεθος 5 περίπου εκατοστά (οι βασίλισσες, ενώ το κεντρί τους μόνο είναι 0,75 εκατοστά. Είναι τόσο επιθετικές που μια ομάδα τους μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη αποικία εγγενών μελισσών σε μόλις 90 λεπτά. Μόνο μια murder hornet μπορεί να σκοτώσει 40 μέλισσες ανά λεπτό. Εάν η εξάπλωση δεν συγκρατηθεί, υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι οι “εισβολείς” θα καταστρέψουν τους επικονιαστές της Αμερικής και θα αποδειχθούν δυνητικά θανατηφόροι στους ανθρώπους.
Το τσίμπημα του εντόμου μοιάζει σαν “ένα καυτό νύχι όταν μπαίνει στο πόδι”, σύμφωνα με έναν Ιάπωνα εντομολόγο, Ωστόσο, ενα μόνο τσίμπημα είναι εξαιρετικά επώδυνο αλλά όχι θανατηφόρο, πολλά τσιμπήματα μπορούν να σκοτώσουν. Στην Ιαπωνία, 30 έως 40 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως από ασιατικούς γιγαντιαίους σφήκες.
Άλλοι εντομολόγοι επισημαίνουν ότι παγκοσμίως περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα μελισσών, παρά από murder hornets. Επίσης, κυρίως, από τις σφήκες “δολοφόνους” κινδυνεύουν περισσότερο οι ευρωπαϊκού τύπου μέλισσες, οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν σε μια επίθεση. Αντιθέτως, οι ιαπωνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρής κλίμακας επιθέσεις.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες σφήκες αποτελούν ενισχυτικό γεύσης για το ποτό! Ζωντανά δείγματα πνίγονται στο shochu, ένα διαυγές αποσταγμένο ποτό, στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια του θανάτου τους, τα έντομα απελευθερώνουν το δηλητήριό τους στο υγρό και αποθηκεύεται μέχρι να γίνει μια σκοτεινή σκιά κεχριμπαριού.