Καθώς το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα εξελίχθηκε σε μια πανδημία τον Μάρτιο, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν υπό τη σκιά της απρόβλεπτης οικονομικής επιρροής της υγειονομικής κρίσης. Ενώ ορισμένες βιομηχανίες πλήττονται περισσότερο από άλλες (όπως οι αεροπορικές και ο τουρισμός), πολύ λίγες εταιρίες επιδεικνύουν υψηλό βαθμό “ανοσίας” στον πανικό που κυριάρχησε μεταξύ των επενδυτών σε όλο τον κόσμο.
Ενώ ορισμένες από τις απώλειες που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου έχουν ανακτηθεί στο μεταξύ, πολλές εταιρίες δεν έχουν ακόμη δει τις τιμές των μετοχών τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση. Κάποιες εταιρίες έχουν καταφέρει είτε να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης, είτε ακόμα και να επωφεληθούν από τα lockdown και την κοινωνική αποστασιοποίηση. Στην κατηγορία των ανεπηρέαστων ξεχωρίζει το Netflix. Των κερδισμένων ηγείται όμως η Moderna, εταιρία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ που ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου στο Σιάτλ στα τέλη Μαρτίου.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι ένα εμβόλιο θα εξαλείψει όλα τα απαραίτητα εμπόδια αρκετά σύντομα για να σταματήσει βραχυπρόθεσμα η πανδημία, γι ‘αυτό οι άνθρωποι πρέπει να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για να συμβάλλουν στην ανάσχεση της πανδημίας.
Δύο από τις εταιρίες που αναφέρονται συχνά στον αγώνα για μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την καταπολέμηση του COVID-19 είναι οι Regeneron και Gilead Sciences. Η τελευταία δοκιμάζει δύο φάρμακα, με το ένα να βρίσκεται σε διαδικασία κλινικών τεστ.
Όπως δείχνει το γράφημα της Statista, πολλοί επενδυτές ποντάρουν σε μία από τις τρεις εταιρίες που αναφέρθηκαν για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.
Έτσι, ενώ ο S&P 500 έχει χάσει 10% από τις αρχές του έτους, οι Moderna, Regeneron και Gilead σημείωσαν άνοδο 141, 38 και 27% αντίστοιχα.