Βήματα πιο βαθιά στην επικίνδυνη ατραπό της εμπέδωσης της αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας φαίνεται ότι κάνει η Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα, αποφεύγει στρατηγικά να ανοίξει συζήτηση, έστω και διαμαρτυρόμενη, καθώς δεν θέλει να δώσει βήμα στην τουκική διπλωματία ώστε να καταγράψει τις θέσεις της κατ αντιπαράσταση με τις ελληνικές.
Έτσι, η Άγκυρα σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου, εξέδωσε ανακοίνωση αμφισβητώντας την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε ακριτικά φυλάκια. Στόχος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ήταν να καταγράψει και στρατιωτικά την αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και μάλιστα με ενεργητικά.
Παράλληλα, επέμεινε στο ίδιο μοτίβο, στο Αιγαίο με νέο μπαράζ παραβιάσεων και δύο νέες υπερπτήσεις, διαμορφώνοντας ενεργό σκηνικό αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, το οποίο θα συνεχίσει να “απλώνει”, θέλοντας να αναγκάσει την Αθήνα να απαντήσει δυναμικά, είτε προκαλώντας θερμό επεισόδιο, είτε παρουσιάζοντας το εύρος των τουρκικών διεκδικήσεων σε εταίρους και συμμάχους.
Η μέχρι τώρα στρατηγική κλιμάκωσης της Τουρκίας, όπως σκιαγραφείται από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, στο προσφυγικό, τον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικών και διπλωματών, προκύπτει επιμονή σε υπερυψηλούς τόνους, με σταθερή απειλή. Ωστόσο, τα επεισόδια που προκαλεί είναι παθητικά. Όπερ σημαίνει ότι στόχος είναι να εξαναγκάσει το χέρι της Αθήνας, ή να οδηγήσει τους Έλληνες πιλότους και στρατιωτικούς σε λάθος.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, μεθοδευμένα ήταν και τα πρόσφατα επεισόδια με ανταλλαγή πυροβολισμών στον Έβρο, όπου στόχος ήταν δυνάμεις της Frontex. Εκεί η Άγκυρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα reports που υποβάλλουν οι ομάδες της Frontex στην υπηρεσία και τις χώρες τους, ως “πολιορκητικό κριό” για να ανοίξει συζήτηση με τις κυβερνήσεις τους. Ιδανικά, η Άγκυρα θα ήθελε η ένταση αυτή να αναγκάσει τη Frontex να αποσύρει τους μη Έλληνες από τα σύνορα, καθώς επιθυμεί διακαώς να υποβιβάσει τις διαφορές με την Ελλάδα σε διμερή ζητήματα, όταν η Αθήνα επικαλείται παγίως την ΕΕ.
Το σενάριο αυτό, αν και για πολλούς μπορεί να κρύβει θερμό επεισόδιο, δεν αποτελεί παρά προέκταση της πολιτικής “γκρίζων ζωνών”, με απώτερο σκοπό να σύρει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων και πριν κλείσει η Ελλάδα τους κόλπους και τραβήξει τις νέες γραμμές βάσης που θα απορρέουν από κει.
Παραβιάσεις και υπερπτήσεις
Δύο ακόμη υπερπτήσεις, από τέσσερα τουρκικά F-16, σε Οινούσσες και Χίο. Ο συνολικός αριθμός από τη 1η Ιανουαρίου, ανέβηκε στις 270, ενώ, πλέον αποτελεί καθημερινή ρουτίνα, που αναδεικνύει την αλλαγή του προφίλ της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ισχυρίζεται ότι «δεν υπήρξε παρενόχληση» και ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή». Η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Τα μαχητικά μας αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή στο πλαίσιο της συνηθισμένης δραστηριότητάς τους στο Αιγαίο και δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Η δραματοποίηση πτήσεων ρουτίνας με τρόπο που να δημιουργεί ένταση δεν ωφελεί την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, τα ζητήματα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και των δύο χωρών».