Λες και οι αγορές δεν είχαν αρκετά στο πιάτο τους μέχρι τώρα, η νέα σταυροφορία του Ντόναλντ Τραμπ κατά του προτιμητέου αντιπάλου του, που δεν είναι άλλος από την Κίνα, ανεβάζει το γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο προστίθεται στην ανασφάλεια που επικρατεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το νέο, πολυπαραγοντικό σκηνικό που δημιουργείται, δεν δίνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ακόμα κι αν τελικά εφευρεθεί εγκαίρως εμβόλιο και θεραπεία, η στάση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα. Οι αγορές αναγνωρίζουν τις ενδείξεις της συγκρουσιακής δυναμικής, βλέπουν τα επικείμενα αδιέξοδα και σταθμίζουν τους παράγοντες. Σε αυτά, σήμερα προστίθενται οι δηλώσεις του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ρευστοποίησε τις θέσεις που είχε στις τέσσερις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας έτσι νέο, άγριο sell-off.
Οι δείκτες στη Wall Street κινούνται νευρικά, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν και τον Nasdaq να ενισχύεται, καθώς τηλεεργασία, βιοτεχνολογία και microchip καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η τάση μπορεί, βέβαια, να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο στοιχείο, καθώς οι αγορές είναι απλά νευρικές και βουλιμικές και οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν επαρκώς τα νέα δεδομένα, καθώς τα θεμελιώδη μεταβάλλονται διαρκώς.
Αντίστοιχο σκηνικό διαμορφώνεται και στην Ευρώπη με το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη να υποχωρούν και τον FTSE-100 στο Λονδίνο να ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Χωρίς σαφή κατεύθυνση παραμένει και η αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού διορθώνουν, μετά το πρόσφατο ράλι ανακούφησης, ενώ οι προβλέψεις και τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν μεγάλη υπερπροσφορά.
Το σκηνικό αποτυπώνεται ανάγλυφα στη συμπεριφορά του δείκτης ¨φόβου” VIX, ο οποίος βρισκόταν σε φθίνουσα, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 50% από τα πρόσφατα υψηλά, καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι κορύφωσε και τώρα ο κορονοϊός βρίσκεται σε αποδρομή σε ΗΠΑ και ΕΕ, με αρκετές χώρες να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης των lockdowns. Ωστόσο, την προοπτική αυτή ¨θαμπώνουν” οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η προσπάθεια διασύνδεσης ανοιχτών μετώπων, προκειμένου να μεγιστοποιήσει το διακύβευμα και κατά συνέπεια το σημείο συμβιβασμού.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ναρκοθετεί και την προοπτική ομαλοποίησης, εγείροντας ανησυχίες για ανταγωνισμό χωρών ως προς την εξεύρεση, παραγωγή και διανομή θεραπειών και εμβολίων για τον COVID-19. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραβρέθηκε σε μίνι σύνορο των Ευρωπαίων πριν την τηλεδιάδιάσκεψη των G-20, που είχε στόχο τη δέσμευση σε κοινή πολιτική παραγωγής και ισότιμης κατανομής των εμβολίων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.
Σκηνικό κρίσης babuska
Η απουσία του προέδρου των ΗΠΑ τείνει να ερμηνευτεί, με βάσει τις τρέχουσες εξελίξεις, ως ένας ακόμα άγριος και ψυχρός εκβιασμός προς την ΕΕ, ώστε να του προσφέρει στήριξη στο μέτωπο με την Κίνα, καθώς επιχειρεί να χρεώσει ευθύνες στο Πεκίνο για τη δημιουργία και διασπορά του κορονοϊού.
Ο Τραμπ, σε αυτή τη φάση, καλείται να αντιμετωπίσει εκατόμβες νεκρών στις ΗΠΑ, την καταστροφή της έως πρότινος ακμάζουσας οικονομίας και όλα αυτά με τις εκλογές να απέχουν πέντε μήνες, που σημαίνει ότι δεν έχει επαρκή περιθώρια αντιστροφή της κατάστασης. Γνωστός για τα bame games και την εργαλειοποίηση κάθε ζητήματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι παίζει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη παρτίδα πόκερ, επιχειρώντας να αναγκάσει το Πεκίνο να “σωπάσει” και τους Ευρωπαίους να συρθούν στην αυλή του.