Τις αρχικές ενδείξεις για την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Άγκυρας με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, εντείνοντας παράλληλα την ανησυχία στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο κρυφής ατζέντας Τραμπ-Ερντογάν.
Όπως ανακοίνωσε ο Καλίν, η ουρκία θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα να αναπτύξει στο έδαφος της τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής ατνιπυραυλικής άμυνας S-400. Μάλιστα, χρησιμοποιεί τον κορονοϊό ως πρόσχημα προκειμένου να μη φανεί η αποστασιοποίηση από τη Μόσχα και να μην προκαλέσει αντίδραση από το Κρεμλίνο,
Ή κίνηση αυτή ακολουθεί την επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της οποίας ζητούσε στήριξη για την υπέρβαση των δυσκολιών που γεννά η κρίση του κορονοιού, ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών.
Προγενέστερα, οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας δοκιμάστηκαν στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη, όπου βρέθηκαν να υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές. Οι διαμάχες αυτές, όμως, δεν είχε φανεί να επηρεάζουν ουσιωδώς τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Καλίν είναι προσεκτικά διατυπωμένη και στόχο έχει να δείξει διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ και όχι ουσιαστική αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία:
«Έχει υπάρξει μια καθυστέρηση εξαιτίας του κορονοϊού άλλα θα προχωρήσουμε όπως έχει σχεδιασθεί»
δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, κατά την διάρκεια on-line συνάντησης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην οποία είχε προσκληθεί, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει αρκετές φορές στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά των αμερικανικών συστημάτων Patriot.
Είναι πλέον σαφές ότι ανεξαρτήτως των ουσιαστικών δυνατοτήτων αναπροσαρμογής των σχέσεων της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία, η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει την ενεργοποίηση των S-400, δίνει μοχλό πίεσης στον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να πιέσει για τη στήριξη της Άγκυρας, ενδεχομένως οικονομικά μέσω της Fed ή και αντισταθμιστικά οφέλη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι Τουρκία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων, σε περίπτωση που αναπτύξει τους ρωσικούς S-400 στο έδαφος της.
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις κορονοϊού και πετρελαίου, δημιούργησαν συνθήκες δικαιολογημένης ανάσχεσης δρομολογημένων εξελίξεων, η καθυστέρηση των οποίων δημιουργεί χώρο αναθεώρησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της ExxonMobil να παγώσει το πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, σε βιβλίο του κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Τουρκία με ιδιοτελή προσωπικά και οικονομικά κριτήρια.