Σε τροχιά αναπόδραστων εξελίξεων φαίνεται ότι έχει τεθεί η κορεατική χερσόνησος και η Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς η εξαφάνιση του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ γιονγκ Ουν, έχει πυροδοτήσει σενάρια για τη ζωή του, τα οποία επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται.
Με τη Ρωσία να έχει λάβει διακριτικά αποστάσεις και την ΕΕ να έχει αναδιπλωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, η υπόθεση της εξαφάνισης του Κιμ γιονκ Ουν κα της διαδοχής του φαίνεται ότι αποτελεί προνομιακό πεδίο για μια νέα διελκυστίνδα Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να “βγάλουν την Κίνα από τις σκιές”, ενώ το Πεκίνο επιμένει στο μοντέλο παρασκηνιακής διαχείρισης της κρίσης, που φαίνεται ότι δημιουργεί κενό ηγεσίας.
Ήδη, τα διεθνή media καθοδηγούμενα από διάφορες πηγές και εικάζοντας, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, αναδεικνύουν σειρά προσώπων ως εν δυνάμει διαδόχους του εξαφανισμένου ηγέτη της Βορείου Κορέας. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η αδερφή του, ένας πρεσβευτής της χώρας και αρκετοί από τη στρατιωτική ιεραρχία.
Παρέμβαση Ουάσιγκτον
Έτσι, ενώ τα σενάρια στα media δημιουργούν κλίμα, στο ανοιχτό ζήτημα παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επιχειρώντας να εντείνει τις πιέσεις και να εξαναγκάσει κάποιου είδους αντίδραση από το Πεκίνο.
Ο κ. Πομπέο, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταγράψει κανένα ίχνος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και παρακολουθούν στενά τις αναφορές σχετικά με την υγεία του, προσθέτοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του λιμού στη χώρα μεσούσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Βορειακορεατικά ΜΜΕ δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σχετικά το πού βρίσκεται ο Κιμ από τότε που προήδρευσε σε σύσκεψη την 11η Απριλίου, πυροδοτώντας έντονη φημολογία σχετικά με την υγεία του και εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο αστάθειας στην πυρηνική δύναμη, που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις χώρες της βόρειας Ασίας και τις ΗΠΑ.