Ενώ Ευρώπη, ΗΠΑ και… Ελλάδα κινούνται στην κατεύθυνση της σταδιακής επιστροφής στη λειτουργικότητα και την απεμπόληση των περιοριστικών μέτρων σε κοινωνία και οικονομία, νέα στοιχεία που ενδεχομένως τροποποιούν ριζικά το επιδημιολογικό μοντέλο του COVID-19.
Δεδομένα που διαφοροποιούν ουσιωδώς το τοπίο και την επιδημιολογική εικόνα του COVID-19 παγκοσμίως, αναδεικνύουν νέες έρευνες πανεπιστημίων και media, σύμφωνα με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των θανάτων μπορεί να υπερβαίνει ή ακόμα και να είναι διπλάσιος των επισήμως καταγεγραμμένων.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα συστήματα Υγείας, καθοδηγώντας λανθασμένα τις αποφάσεις των ειδικών. Επίσης πρέπει να ΄σημειωθεί ότι με βάση το επίπεδο θνητότητας των περιστατικών σε ΜΕΘ, η υποδήλωση των νεκρών κατά 10-15%, σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα ΜΕΘ έχει προβλεφθεί σε υποπολλαπλάσια επίπεδα.
Η διαφορετική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι αρχές ανά τον κόσμο στην καταγραφή των θανάτων καθιστούν τα δεδομένα αμφισβητούμενα και μαζί τους την εικόνα για τη θνησιμότητα του ιού. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, οι αρχές καταγράφουν ως θανάτους που συσχετίζονται με τον νέο κορονοϊό μόνο αυτούς στους οποίους το θύμα είχε βρεθεί θετικό στον θανατηφόρο ιό πριν καταλήξει. Συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αποκρύπτει θανάτους που οφείλονται στον COVID-19, αλλοιώνοντας την επιδημιολογική του εικόνα.
Επ αυτής της αφορμής επιστήμονες και media σε ΗΠΑ και Ευρώπη άνοιξαν έρευνες για να διαπιστώσουν εάν και σε ποιό βαθμό αποκλίνουν τα επίσημα από τα πραγματικά στοιχεία.
Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times η θνησιμότητα στο Bergamο της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 463% και στη Μαδρίτη κατλα 161%, εξαιτίας του κορονοϊού. Έρευνα του Yale, για λογαριασμό της Washington Post, επίσης, δείχνει ότι μόνο στις ΗΠΑ στην περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τις 4 Απριλίου, καταγράφηκαν συνολικά 15,400 υπερβάλλοντες, έναντι του κινητού μέσου όρου, θάνατοι. Το επίπεδο αυτό είναι διπλάσιο από τους επίσημα ανακοινωμένους θανάτους του COVID-19, γεγονός που τουλάχιστον εγείρει υποψίες και ανησυχίες για το ενδεχόμενο χειραγώγησης της καταγραφής θανάτων από τον εν λόγω ιό, αλλάζοντας την εικόνα της θνησιμότητάς του.
Στις ΗΠΑ, επισήμως, 8.128 άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό την επίμαχη περίοδο, με αποτέλεσμα να αποτελούν μόλις το 53% των αυξημένων θανάτων. Η ανάλυση του Yale εστίασε στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες, καταγράφοντας επίσης σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των ασυνήθιστων θανάτων και αυτών από κορονοϊό.
Αν τα σοβαρά περιστατικά και η θνησιμότητα του κορονοϊου είναι σημαντικά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, το επιδημιολογικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζονται οι προβλέψεις για τον επανασχεδιασμό της επόμενης ημέρας, μπορεί να είναι παρωχημένο ή ακόμα και επικίνδυνο, καθώς με αυτά τα στοιχεία εκτιμάται λανθασμένα η πολιτική επάρκειας κλινών και ΜΕΘ.