Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία εξέλιξης του πρώτου κύμματος της πανδημίας του COVID-19 για την Ελλάδα. καθώς τα νέα κρούσματα βαίνουν μειούμενα, παρά τις δύο εξάρσεις στις κλινικές και τη δομή προσφύγων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, βελτιώνοντας τη δυναμικότητα και λειτουργικότητα του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, ενώ καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα.
Πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 134 και τα κρούσματα σε 2.517 ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 46 ασθενείς.
Με τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα η πολιτική ηγεσία της χώρας μελετά τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να καταρτίσει τον οδικό χάρτη εξόδου από την κατάσταση αποκλεισμού στα σπίτια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να απευθυνθεί στις αρχές της εβδομάδας στους πολίτες προκειμένου να ανακοινώσει το περίγραμμα της άρσης των περιορισμών, που θα γίνει σταδιακά με αφετηρία τις 4 Μαϊου καθώς οι αρχές δεν θέλουν δυσάρεστες εκπλήξεις το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Στην Ελλάδα, ανησυχία προκαλεί το υψηλό επίπεδο θνητότητας στα σοβαρά/καταγεγραμμένα κρούσματα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί:
Βέβαια, είναι χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά ακόμα ιδιαίτερα υψηλά. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας δύο παραγόντων: Αφενός του μικρού συνολικού αριθμού tests που έχουν διενεργηθεί και αφετέρου λόγω του υψηλού μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία. Όπως είναι εμφανές, η Ελλάδα ακολουθεί την Ιταλία, όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού και κινείται αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία.
Αν σε αυτά τα δεδομένα προστεθούν τα ποιοτικά των συστημάτων Υγείας, διαθεσιμότητας ΜΕΘ και υλικών, τότε γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η ανάγκη τήρησης των μέτρων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά και ότι οι ευπαθείς ομάδες θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα σε κατ οίκον περιορισμό.
Όσον αφορά τα τεστ που διενεργούνται σε καθημερινή βάση, η Ελλάδα βρίσκεται στον “πάτο”, αφενός λόγω της αρχικής στρατηγικής, λόγω της περιορισμένης επάρκειας, αλλά και εξαιτίας της αποδοτικότητας των μέτρων, καθώς με τον πληθυσμό σε κατ οίκον περιορισμό, τα κρούσματα αυξάνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό.
Τα στοιχεία αυτά, όμως, αποδεικνύουν ότι ο αρκετά γηρασμένος πληθυσμός της Ελλάδας, θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος σε περίπτωση ανεξέλεγκτου ξεσπάσματος. Μια τέτοια εικόνα καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες με το ξέσπασμα στην κλινική Ταξιάρχαι, εν αντιθέσει, με τα μέχρι τώρα, δεδομένα από το ξέσπασμα στην προσφυγική δομή. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο περιστάσεων ήταν η διαφορά ηλικίας των προσβληθέντων.
Ωστόσο, έχει ήδη ανακοινωθεί η επαναλειτουργία υποθηκοφυλακίων, Ειρηνοδικίων και Πρωτοδικιών, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο μεταξύ του νομικού κόσμου, όσο και στην κοινωνία.