Με σχολαστική επιμονή συνεχίζει το μπαράζ υπερπτήσεων επί ελληνικού εδάφους η τουρκική πολεμική αεροπορία, ανεβάζοντας πλέον τους τόνους σε δυσθεώρητα επίπεδα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος και κατ επέκταση το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή.
Ενώ στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντοτάν καλείται να αντιμετωπίσει το δραματικά επιδεινούμενο τοπίο εξαιτίας της αλληλεπικάλυψης κρίσεων του κορονοϊού και της παραπαίουσας οικονομίας, φαίνεται ότι εμμένει αταλάντευτος στην πολιτική έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να “εκβιάσει” ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς ο Τραμπ οδεύει σε εκλογές και η ΕΕ δεν θέλει άλλα προβλήματα στο “πιάτο της”.
Έτσι, τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν για ακόμη μια φορά υπερπτήσεις αυτή τη φορά πάνω από τη Λήμνο, δύο φορές, σε ύψος από 9.000 έως 10.000 πόδια.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, υπερπτήσεις σημειώθηκαν επίσης πάνω από τη Χίο στα 30.500 πόδια, στις Οινούσσες στα 30.000 πόδια και στη Μεγίστη στα 25.000 πόδια.
Γιατί δεν αντιδρά η Ελλάδα
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και το Μαξίμου επιμένουν να μην ανεβάζουν περαιτέρω τους τόνους, είτε φοβούμενοι να παρασυρθούν στην κλιμακούμενη δίνη έντασης που στήνει η Τουρκία και να χρειαστεί να θέσουν σε δοκιμασία τις “πλάτες” εταίρων και συμμάχων. Σε αυτή τη φάση η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται και υπάρχουν ήδη αρκετές ενδείξεις ανησυχίας, ενώ η ατζέντα των ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο διαφέρει, με αποτέλεσμα τα μηνύματα προς την Αθήνα και την Άγκυρα να είναι περισσότερο θολά από ποτέ, διευκολύνοντας παρερμηνείες και τροφοδοτώντας , εκούσια ή ακούσια τη στρατηγική έντασης του Ταγίπ Ερντογάν.
Υπ΄αυτό το πρίσμα ενδεχόμενη επίκληση των συμμάχων για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας τώρα, θα μπορούσε να επικυρώσει την παροδική υποβάθμιση των σχέσεων, εξαιτίας της αλλαγής των προτεραιοτήτων, οδηγώντας έτσι την Ελλάδα στην παγίδα απομόνωσης που από καιρό έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να αφεθεί να ρυθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε… διμερές επίπεδο, επιβάλλοντας το νόμο του τοπικά ισχυρού με τη “διπλωματία των κανονιοφόρων” και υπό το κράτος απειλών.
To Crisis Monitor έχει επισημάνει τις παγίδες που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την εξελισσόμενη συγκυρία και αρκετούς από ειδικούς παράγοντες που επιδρούν στις αποφάσεις και τη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν.