Καθώς οι χώρες επιστρέφουν στην κατ’ επίφαση κανονικότητα, που εμείς ονομάζουμε λειτουργικότητα, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν τώρα να αναδύονται. Άνθρωποι που μπήκαν στην καραντίνα έχοντας δουλειά και προοπτικές, τώρα θα βγουν από τα σπίτια τους σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, γεμάτο ανασφάλεια και διεκδικώντας την επιβίωση.
Οι προκλήσεις στη χάραξη πολιτικής δεν περιορίζονται μόνο στην ανάσχεση της δυναμικής της ύφεσης αλλά και στην αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων, που πλέον υπό συνθήκες οικονομικής καχεξίας, διαγράφονται στον ορίζοντα.
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό εντεινόμενο κλοιό αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, με τον κορονοϊό να υποχωρεί τώρα, αλλά με προοπτική επανεμφάνισης αργότερα και έξαρσης το Φθινόπωρο μαζί με την εποχική γρίπη, δημιουργώντας νέες συνθήκες stress και καθιστώντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown διόλου.. απίθανο.
Τα εθνικά θέματα αποτελούν επίσης πηγή ανασφάλειας, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, το squeeze του Ερντογάν από τον κορονοϊό και την παραπαίουσα οικονομία και ο παράγοντας Τραμπ-αμερικανικές εκλογές, εγείρουν εύλογες ανησυχίες για ενδεχόμενες δυναμικές προσπάθειες ανατροπής του status quo από την Άγκυρα.
Σε περιβάλλον αυξημένου γεωοικονομικού και γεωπολιτικού κινδύνου, ενισχύεται de facto και το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Όπερ σημαίνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγής κυβερνητικού σχήματος υπό την παρούσα Βουλή και με τη λογική της διάχυσης της πολιτικής ευθύνης, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Διαβάστε: Ο Τραμπ μίλησε με Βαρθολομαίο και Ερντογάν, αλλά όχι με… Μητσοτάκη
Οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς αυτή την κατεύθυνση αν και ακόμα δεν είναι αισθητές, εν τούτοις υπάρχουν και κινούνται σε λογικές και δόγματα που προωθήθηκαν και στο παρελθόν, στη λογική της διασφάλισης της πολιτικής συνέχειας και αποτροπής των κοινωνικών εκρήξεων.
Σχετικά