Καθώς οι κυβερνήσεις κινούνται στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για να αποφύγουν την ολική οικονομική κατάρρευση, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ελέγξουν τη δυναμική του ιού και της ανοσίας τους γενικού πληθυσμού (αγέλης), ώστε να γίνουν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις και να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων υγείας.
Με τις κλινικές μελέτες να μην αποπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, μέχρι τώρα, τα εμβόλια να καθυστερούν για αρκετούς μήνες ακόμη, τα τεστ αντισωμάτων αναδεικνύονται ως η βασική ελπίδα, για τη σταδιακή και σχετικά ασφαλή διαδικασία άρσης των μέτρων lockdown και κοινωνικής απομάκρυνσης.
Ωστόσο, ακόμα και για αυτά τα test, όπως και για τα rapid tests, υπάρχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους και την αξιοπιστία τους.
Σε κάθε περίπτωση, παγκοσμίως, τα τεστ αναγνώρισης του ιού και τα τεστ αντισωμάτων είναι τα δύο βασικά και ενδεχομένως τα μοναδικά εργαλεία για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, μιας η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα.
Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τα ημερήσια τεστ, ανά χίλιους κατοίκους, ανά χώρα σε ένα επιλεγμένο σύνολο. Μεταξύ των εξεταζομένων χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα. Στόχος είναι να δοθεί αίσθηση του σημείου που βρίσκεται η χώρα συγκριτικά με άλλες.
Βέβαια, για την εξαγωγή έστω μιας γενικής εικόνα απαιτείται η συγκριτική παραβολή των τεστ ανά χίλια άτομα με την καμπύλη επιδημιολογικής εξέλιξης, ήτοι τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα. Βέβαια και αυτή η διασταύρωση αφήνει θολά και νεκρά σημεία, καθώς η κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο καταγραφής περιστατικών και testing, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον διαχωρισμό των test σε επιβεβαίωσης, αντισωμάτων και rapid. Οπότε, δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα αλλά μια αίσθηση.
Σε αυτό το γράφημα καταγράφεται ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται έναντι των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων
Ασφαλέστερα είναι ωστόσο τα στοιχεία από το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή του πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργου Ανδρουλάκη και της ομάδας του, που προσεγγίζουν την εξελικτική πορεία του COVID-19 σε επίπεδο καμπύλης και λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά κοινά δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων, συγκριτικά με τις ημέρες διάρκειας των κυμάτων
[embeddoc url=”http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2020/04/Coronavirus.GSA_.v7.pdf” download=”all”]