Συνθήκες stress test για τον Ντόναλντ Τραμπ και νέα δεδομένα παγκοσμίως δημιουργεί το άγριο sell-off στο αμερικανικό αργό, που είχε σαν αποτέλεσμα το συμβόλαιο του WTI λήξης Μαΐου, να υποχωρήσει σε χαμηλά 20ετίας, διασπώντας ενδοσυνεδριακά και τα 11 δολάρια.
Πρόκειται για μια κυρίως τεχνική κίνηση, η οποία αν και τρομακτική δεν αντικατοπτρίζει την επικρατούσα, στην αγορά, κατάσταση, δεδομένου ότι η πτώση αφορά μόνο το αμερικανικό αργό, τύπου WTI και μόνο το συμβόλαιο Μαΐου, που λήγει την Τρίτη. Ωστόσο, αν η κατάσταση οικονομικής απραξίας παραταθεί και τον επόμενο μήνα, τότε το effect θα είναι μη αναστρέψιμο.
Το συμβόλαιο λήξης Μαΐου του WTI έγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στη σύγχρονη ιστορία του, υποχωρώντας περίπου 40% και σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 10,96()!) δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται, βέβαια, για τενχνικό sell-off που αποδίδεται σε εξαναγκασμένες πωλήσεις από traders που δεν έχουν δεξαμενές και άρα επιλογή φυσικής αποθήκευσης της υπερπροσφοράς, με αποτέλεσμα μεγάλες, πραγματικές ποσότητες, να “χυθούν” μαζικά στην αγορά.
Κορονοϊός και… Τραμπ παγώνουν τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο
Η κατάσταση αυτή είναι περιστασιακή και παροδική, καθώς η πρόσφατη συμφωνία της ομάδας OPEC+ και των ΗΠΑ, για μείωση-ρεκόρ της ημερήσιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αποτελεί game-changer και δύναται να διαφοροποιήσει ουσιωδώς τα θεμελιώδη μεγέθη, αν και η εφαρμογή αποτελεί πρόκληση και μέχρι στιγμής δεν δείχνει να πείθει τις αγορές.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, η πίεση στις τιμές οφείλεται στις συνθήκες υπερπροσφοράς που έχουν δημιουργηθεί αφενός λόγω του “πολέμου τιμών” Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας και αφετέρου λόγω της επίπτωσης των μέτρων lockdown στην παγκόσμια ζήτηση. Οι συνθήκες αυτές όμως έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικές πληρότητες τις φυσικές δεξαμενές καυσίμων, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ποσότητα να μην απορροφάται με ικανοποιητικό βαθμό και παραμένει σε πλοία ή ακόμα και στις αποβάθρες φόρτωσης.
Σε ένα τέτοιο, πρωτόγνωρο, περιβάλλον. δύσκολα θα μπορούσε κανείς να δει όριο στις πιέσεις και αντιστροφή της τάσης, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Παρέμβαση, για τη στήριξη των τιμών, είχε ασκήσει και η Κίνα, ανακοινώνοντας μαζικές αγορές φορτίων πετρελαίου για την ενίσχυση των στρατηγικών της αποθεμάτων, λόγω των χαμηλών τιμών, ωστόσο η αντίδραση της αγοράς στην είδηση αποδείχθηκε βραχύβια.
Η εικόνα διαφοροποιείται για τα συμβόλαια Ιουνίου και στο Brent, όπου υπάρχουν πάλι πιέσεις, όχι όμως τόσο έντονες.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πρώιμες ενδείξεις επικείμενης βελτίωσης της εικόνας έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται στις ΗΠΑ, καθώς μετά από την εβδομάδα εκκροών ρεκόρ στα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Πετρελαίου (Oil ETF’s), όταν κεφάλαια 1,6 δισ. έφυγαν, τώρα μνόνο την Παρασκευή εισέρρευσαν κεφάλαια 552 εκατ., επίπεδο που επίσης αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ. Θετικά επίσης αναμένεται να επιδράσει στις τιμές η απόφαση των αμερικανικών εταιριών να κλείσουν εγκαταστάσεις που ισοδυναμούν με το 13% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.
ΗΠΑ: Ενεργές παραγωγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου