Την πρόσληψη ενός ιδιαίτερα “δυνατού” στη διεθνή τραπεζική αγορά ονόματος, της Anne Marion-Bouchacourt, ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ και προέδρου της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.
Η Anne Marion-Bouchacourt εργαζόταν μέχρι τώρα για το Societe Generale σε ρόλο Chief Country Officer στην Ελβετία και προηγουμένως στην Κίνα, ενώ είχε διατελέσει σε αντίστοιχη θέση για την οποία προσελήφθη, δηλαδή, διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων, από το 2006, πάλι στην SG. Επίσης, από το 2017 είναι ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες analytics και δημοσκοπήσεων παγκοσμίως, στη Γαλλική Ipsos.
Συνεπώς, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για στέλεχος πρώτης γραμμής, μεγάλου εκτοπίσματος και διεθνούς κύρους.
Για την Anne Marion-Bouchacourt, η θέση που της αποδίδεται αποτελεί ξεκάθαρο υποβιβασμό, ενώ για την Εθνική Τράπεζα πρόκειται για στέλεχος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ομότιμο με τους συναδέλφους της και με μεγαλύτερη εμπειρία από τους προϊσταμένους της, ή όπως λέγεται σε όρους Human Resource Management “overqualified”.
Εγείρονται, συνεπώς, ερωτηματικά για την πρόσληψη, δεδομένου ότι το διαμέτρημα του συγκεκριμένου στελέχους θα ήταν καταλληλότερο για την ηγεσία οποιασδήποτε τράπεζας, εκτός εάν το τραπεζικό της άστρο έχει “δύσει”. >Τότε, η ΕΤΕ θα φαινόταν να οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς, αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η Credit Agricole, μετατρέποντας την πάλαι ποτέ κραταιά Εμπορική Τράπεζα σε “νεκροταφείο” στελεχών, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της και την πώλησή της έναντι ενός (1) ευρώ στην Alpha Bank.
Το βιογραφικό της Anne Marion-Bouchacourt από το LinkedIn
[embeddoc url=”http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2020/04/Profile.pdf” download=”all”]
και από το site της Societe Generale
[embeddoc url=”http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2020/04/biography-anne-marion-bouchacourt.pdf” download=”all”]
Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια που θα μπορούσαν να εξερευνηθούν, ως προς τη λογική της πρόσληψης στελέχους με βιογραφικό εστιασμένο στην Κίνα και στην Ελβετία, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία.
Βέβαια, δύσκολα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα των μισθολογικών απολαβών της Anne Marion-Bouchacourt, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η Εθνική Τράπεζα να είναι σε θέση να προσφέρει ανταγωνιστικό πακέτο, συγκριτικά με αυτό που λάμβανε ως Chief Country Officer της Societe Generale στην Ελβετία, εσχάτως, ή προηγουμένως στην Κίνα.
Πλέον, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται μπροστά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πρόκληση, αυτή της συνεργασίας στελεχών περιορισμένης εμπειρίας και σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς διεθνή καριέρα, με ένα στέλεχος που δύσκολα μπορεί να δεχθεί ή να διαχειριστεί την αμφισβήτηση. Ζήτημα αποτελεί επίσης και η επικοινωνία, δεδομένου ότι πολλά μεσαίου επιπέδου στελέχη των ελληνικών τραπεζών δεν γνωρίζουν ικανοποιητικά αγγλικά,, καθώς στο εξής όλα τα έγγραφα προσωπικού θα συντάσσονται σίγουρα και στα αγγλικά ή ενδεχομένως στα… γαλλικά.
Επίσης, ζήτημα εγείρεται και για το κλίμα που θα δημιουργηθεί μεταξύ των ανωτάτων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, δεδομένου ότι μια τέτοια άφιξη, δημιουργεί δυναμική ανατροπής υφιστάμενων ισορροπιών και εδραιωμένων σχέσεων.
Εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί για να απαντήσει.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
H Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να καταργήσει λειτουργικά τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, που κατείχε μέχρι σήμερα η Κάτια Μπερίτση, η οποία παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων ως Αντιπρόεδρος και ως μέλος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών.
Επίσης αποφασίστηκε ότι η Anne Marion-Bouchacourt, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, αναλαμβάνει Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, αξιοποιώντας την εξαίρετη διεθνή εμπειρία της σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας με τις ενέργειες αυτές ενισχύει περαιτέρω τη συλλογική λειτουργία του και τις Επιτροπές του, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.