Θερμή ζώνη έχει καταστήσει η Τουρκία το Αιγαίο, καθώς μόνο σε μία ημέρα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 15 υπερπτήσεις, ενώ από τις αρχές του έτους υπερβαίνουν τις 210, αριθμός που ξεπερνά αθροιστικά τα προηγούμενα έτη και αποτελεί σαφή ένδειξη όχι μόνο της κλιμάκωσης, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της όξυνσης των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο.
Μόνο τη Μεγάλη Τετάρτη το ΓΕΕΘΑ ανέφερε 15 υπερπτήσεις και 46 παραβιάσεις, επίπεδο προκλητικότητας που σε περίοδο θρησκευτικής κατάνυξης αποτελούν ηχηρό μήνυμα και φαίνεται να εντάσσονται σε ευρύτερο σχεδιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Τουρκία αναπτύσσει κινητικότητα στα παράλια εργαλειοποιώντας το προσφυγικό και επιχειρώντας να το τοξικοποιήσει με την αποστολή επιμολυσμένων με τον covid-19 προσφύγων. Παράλληλα, η Άγκυρα έχει στείλει το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την ανακοίνωση της ExxonMobil ότι παγώνει τις έρευνες και εξορύξεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, δείχνοντας ετοιμότητας να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται.
Η αλληλεπικάλυψη της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό και ενδεχόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μίγμα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις και απολήξεις.
Αντιστοίχως, για την Τουρκία η κρίση του κορονοϊού βρίσκει την οικονομία ήδη εξασθενημένη από τους χειρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είναι ακόμα ασαφές πως θα επηρεάσει τις εξελίξεις η στάση του Τραμπ, που δέχεται επίσης πολλαπλά πλήγματα και του Μπόρις Τζόνσον, η δυναμική του οποίου εξαερώθηκε από τις επιλογές του στη διαχείριση του κορονοϊού.