Να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεσούσης της πανδημίας του COVID-19 αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ακόμη προσπάθεια να ισχυροποιήσει το μήνυμά του και να διαχύσει τις ευθύνες για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που προσέλαβε η εξάπλωση στις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος υποτίμησε τον κίνδυνο και αρνήθηκε να λάβει μέτρα εγκαίρως.
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν ταυτόχρονα την τρομακτική υγειονομική κρίση του κορονοϊού, η οικονομία της χώρας αποσυντίθεται παρά τις παρεμβάσεις του Κογκρέσου και της Fed και η ανεργία εκτινάσσεται.
Το κοκτέιλ αυτό, όμως, είναι παγκόσμιο, αυτό που διαφοροποιεί την κατάσταση στις ΗΠΑ είναι η κατ επιλογή του Τραμπ αδράνεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι ΗΠΑ είχαν ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο στη λήψη μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και lockdown.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε τελικά να λάβει μέτρα lockdown σε πολλές πόλεις, αλλά ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν επέβαλε καραντίνα, δεν περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις, αλλά ανέστειλε εμπορικές και επιβατηγές συνδέσεις με την ΕΕ< εργαλειοπιώντας την κρίση για να στείλει “μήνυμα” στους Ευρωπαίους με τους οποίους επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες.
Εν συνεχεία και αφού αντιλήφθηκε ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν “πολύ λίγα, πολύ αργά”, για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στις ΗΠΑ, ο Τραμπ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, άρχισε το blame game, κατηγορώντας αρχικά την Κίνα και τροφοδοτώντας εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις εντός της χώρας του, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση περιστατικών βίας. Μετά από μικρή παύση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε εντέλοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει αγωγή 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Κίνας, για τον χειρισμό του ιού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν έμεινε εκεί, καθώς η εικόνα του στα video που χαρακτηρίζει τον COVID-19 hoax κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του internet και τα media αναδεικνύουν τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ κατ αντιπαράσταση με τς δηλώσεις του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ένα ακόμη βήμα, τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζοντας ότι είναι κινεζοκεντρικός και ότι δεν ενημέρωσε ορθά και έγκαιρα για την πανδημία. Ο Τραμπ, τώρα, ζητά λογοδοσία από τον ΠΟΥ.
«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού»,
είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός,
πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.
«Αν ο ΠΟΫ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς»,
υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΫ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».
Το ίδιο σκηνικό… ξανά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν εκβίασε με σειρά ενεργειών τον ΟΗΕ, έκοψε τη χρηματοδότηση άλλων διεθνών οργανισμών και αρχών και χαρακτήρισε, επίσης hoax, την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ άλλων, μόλις προ ημερών, χαρακτήρισε τον ΟΠΕΚ παράνομο και απείλησε με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν συμφωνία σε επίπεδο OPEC+ (ΟΠΕΚ και ανεξάρτητοι παραγωγοί) για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και τον έλεγχο της τιμής, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τινάζει στον αέρα την αμερικανική βιομηχανία παραγωγής σχιστολιθικού αερίου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.
«Στο παρελθόν, ο ΠΟΫ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.