Σε σταθερή φθίνουσα τροχιά παραμένει η καμπύλη εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς για μια ακόμη μέρα ανακοινώθηκε μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων, ένδειξη ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι το πρώτο κύμα βαίνει προς αποδρομή.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.192, ενώ ένας ασθενής κατέληξε.
Την ίδια στιγμή, 72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες. Η διάμεση τιμή της ηλικίας τους είναι τα 68 έτη. Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στον εορτασμό του Πάσχα, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τη συνεπή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις» και «δεν καταλαβαίνει από γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», προσθέτοντας πως η όποια άρση μέτρων θα γίνει σταδιακά.
Η επόμενη ημέρα
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γιώργου Ανδρουλάκη προβλέπει ελαφρώς μακρύτερη περίοδο αποδρομής, εν συγκρίσει με αυτή της επώασης, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα το δεύτερο κύμα δεν υπερβαίνει σε αριθμό κρουσμάτων το πρώτο, όπου έχει καταγραφεί.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διεργασίες για τη χάραξη του οδικού χάρτη σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, αλλά η συζήτηση αυτή στην ΕΕ προκαλεί αναταράξεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μακρά και ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η αποκατάσταση της κινητικής λειτουργικότητας.
Μάλιστα, ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό science προβλέπει άρση των μέτρων το 2022, που συνεπάγεται την εφαρμογή κυλιόμενων lockdowns.