Σε συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή φαίνεται ότι κατέληξε το Eurogroup, όσον αφορά την εμπλοκή του ESM στον συνολικό σχεδιασμό στήριξης των χωρών, ο οποίος ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει κάποια μαζική χρηματοδοτική πρωτοβουλία.
Για φιλόδοξα και στιβαρά μέτρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας τριών επιπέδων για τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ύψους 240 δισ., αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κατά 200 δισ. και το νέο πρόγραμμα που έχει προτείνει η Κομισιόν για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, συζητείται η δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μετά το lockdown, για το οποίο όμως παραμένει ζητούμενο, όσο και αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Χρονικά, το Ταμείο θα είναι έτοιμο όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μάριο Στεντένο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη διάρθρωση και τη χρηματοδότησή του.
Ο ESM θα εμπλακεί στο επιχειρησιακό σχέδιο στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ, χορηγώντας ρευστότητα σε χώρες που χρειάζονται κεφάλαια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, διαχωρίζοντας την οικονομική.
Η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορoνοϊού. Πρόκειται για την ECCL, την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, στην οποία είχε συζητηθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά είχε απορρίψει.
Tο κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM:
«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη καθυστέρησε αρκετές ώρες να αρχίσει, καθώς συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επί του γαλλο-γερμανικού σχεδίου, στόχος του οποίου είναι να εξαναγκάσει σε συμφωνία Ιταλία και Ισπανία.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε η γερμανική πρόταση που συνδέει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με την απάντηση στην οικονομική και την υγειονομική κρίση.
Τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αναζητούν κοινό έδαφος στη μάχη για την επούλωση των οικονομικών πληγών που θα αφήσει η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο κάτι τέτοιο απέχει, καθώς το έργο της υποστήριξης της αναπτυξιακής επανεκκίνησης ανατίθεται στην Κομισιόν, χωρίς ωστόσο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και χωρίς να δημιουργούνται γραμμές άμεσης παροχής ρευστότητας.
Η απάντηση αν και πολυεπίπεδη δεν περιλαμβάνει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις σε εθνικό επίπεδο και κοινοτικούς πόρους, γεγονός που θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες, απέναντι σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που έχουν αναλάβει πιο επιθετική και άμεση δράση.