Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας πριν την κρίση του κορονοϊού αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τη βιομηχανική παραγωγή του Φεβρουαρίου, όπου καταγράφονται σαφείς και αδιαμφισβήτητες υφεσιακές ενδείξεις.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2019, παρουσίασε μείωση 3,4% έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019, παρουσίασε μείωση 2,2%.Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020, παρουσίασε μείωση 3,6%.
Διαβάστε: Ελλάδα: Για όλα φταίει ο Κορονοϊός… και αναδρομικά!
Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν αποσπασματική εικόνα, αλλά απόδειξη εμπέδωσης του αρνητικού μοτίβου που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και οδήγησε την ελληνική οικονομία σε συρρίκνωση, σε τριμηνιαία βάση.
Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor, ο συνδυασμός της απριόρι υφεσιακής δυναμικής με τις επιπτώσεις του κορονοϊού δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο κοκτέιλ, για την αντιμετώπιση του οποίου δεν αρκούν μέτρα στήριξης, αλλά απαιτούνται και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Διαβάστε: Ανάλυση: Η Ελλάδα στην τέλεια καταιγίδα. Προσφυγικό, Τουρκία… και κορονοϊός
Υπ΄αυτό το πρίσμα, το στοίχημα ενσωμάτωσης της Ελλάδας στο γκρουπ χωρών που θα δεχθούν κοινοτική βοήθεια λόγω κορονοϊού, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι πιθανότητες για ένταξη της Ελλάδας σε προληπτική γραμμή στήριξης του ESM, που συνεπάγεται νέο Μνημόνιο, το οποίο αν και θα μπορούσε αρχικά να είναι ευέλικτο, εν τέλει, όμως, και καθώς η Ευρώπη θα ανακάμπτει οι όροι του θα ενεργοποιηθούν, εξαντλώντας τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών.
Το Crisis Monitor ανέδειξε εγκαίρως την προοπτική για κορονο-μνημόνιο, η οποία όπως φαίνεται παραμένει επί τάπητος και την οποία επιχειρεί πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η συμπεριφορά των αγορών, καθώς τα ελληνικά CDS υποχώρησαν, μεν, μετά τη διπλή παρέμβαση της ΕΚΤ, με το πρόγραμμα στήριξης και την άρση του waiver, αλλά παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, υπερβαίνονται και την Ιταλία, που έχει χτυπηθεί βαρύτερα από τον κορονοϊό.
Είναι λοιπόν προφανές ότι, ανεξαρτήτως του τρόπου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, οι αγορές βλέπουν υφεσιακή δυναμική που υπερβαίνει τον κορονοϊό και η διόρθωση της οποίας δεν άπτεται της ρευστότητας της οικονομίας, καθώς δημιουργήθηκε και εμπεδώθηκε το τελευταίο 9μηνο.
Επίσης, τις αγορές προβληματίζει η ελλιπής κοστολόγηση των μέτρων στήριξης που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και η παντελής έλλειψη αποτίμησης των αναπτυξιακών πολλαπλασιαστών από τις σχετικές εκτιμήσεις.
Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Φεβρουαρίου 2020
Ι. Σύγκριση Φεβρουαρίου 2020 με Φεβρουάριο 2019 (Πίνακας 1)
Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,4% τον μήνα Φεβρουάριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 2,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.
• Κατά 10,0% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 17,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019
Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,2% της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου
– Φεβρουαρίου 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 12,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 0,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 21,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 0,8% του Δείκτη Μεταποίησης.
ΙΙΙ. Σύγκριση Φεβρουαρίου 2020 με Ιανουάριο 2020 (Πίνακας 4)
Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,6% τον μήνα Φεβρουάριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
Από τη μείωση:
• Κατά 0,7% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 3,6% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 7,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.
Το γράφημα που ακολουθεί εμφανίζει την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και των Δεικτών των Τομέων της Βιομηχανίας.
1472675-elstat_biomixaniki_paragwgi