Η κρίση δεν τελείωσε. Η κάμψη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων ήταν αναμενόμενη και απέδειξε ότι τα μέτρα δουλεύουν. Ακόμα, όμως, δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο, εμβόλιο και τα συστήματα Υγείας στις περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτά αποτίμησαν οι επενδυτές, όταν ξεκίνησαν να πουλάνε τη στιγμή που οι δείκτες της Wall Street έμπαιναν σε τεχνικό bull market, έχοντας ενισχυθεί, δηλαδή, 20% από τα πρόσφατα χαμηλά.
Οι εξαγγελίες για νέα πακέτα οικονομικής στήριξης, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και η καλλιέργεια προσδοκιών για θεραπείες, εμβόλια και άμεση επανεκκίνηση των οικονομιών, αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό της αντίδρασης των αγορών, αποδεικνύονται όμως βραχύβια.
Ο δείκτης “βαρόμετρο” του κλίματος και της προοπτικής, ο VIX έχει μεν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά των 80 μονάδων, αλλά κινείται πέριξ των 50 μονάδων, όταν κάθε τιμή πάνω από 15% θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένης αβεβαιότητας. Όπως είναι προφανές, οι αγορές μετατρέπονται πλέον σε κινούμενη άμμο, εγκλωβίζοντας τους day-traders.
Οι έως τώρα ενδείξεις, τεχνικά, επιβεβαιώνουν το σενάριο του “τινάγματος της ψόφιας γάτας”, που συνεπάγεται ότι οι αγορές βρίσκονται σε πτωτικό μονοπάτι με εκλάμψεις, οι οποίες καθιστούν την προσέγγιση ακόμα πιο επικίνδυνη.
Οι αγορές είδαν και το πρόβλημα και στο επίπεδο των τεστ αντισωμάτων, καθώς οι βρετανικές αρχές θεώρησαν ακατάλληλα και τα 17,5 εκατ. τεστ που έλαβαν στο πλαίσιο παραγγελίας, γεγονός που θολώνει, εκ νέου, την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Οι έντονες διακυμάνσεις, θα είναι για αρκετό καιρό ακόμα η νέα κανονικότητα στις αγορές, καθώς η οι επενδυτές αρχίζουν τώρα να εντρυφούν στο επιστημονικό μοντέλο του “trial and error”.
Η μείωση κρουσμάτων και θανάτων, σε αυτή τη φάση είναι αναμενόμενη, ενώ στην επόμενη φάση αναμένεται να υπάρξει κλιμάκωση. Η ειδοποιός διαφορά θα είναι η αύξηση της διαχειριστικής ικανότητας και υλικοτεχνικής πληρότητας των συστημάτων Υγείας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Συνεπώς, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor και σύμφωνα με τους Financial Times οι κυβερνήσεις θα πρέπει πλέον να αποδεχθούν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, αντιστρέφοντας την πορεία φιλελευθεροποίησης που είχαν χαράξει επί 40 χρόνια.
Οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνουν ότι “δεν θα υπάρξει κανονικότητα μέχρι την εφεύρεση του εμβολίου”, διαπίστωση που θορυβεί τους επενδυτές, καθώς επιμηκύνει την περίοδο αβεβαιότητας και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας σε μια σειρά από κλάδους, με κυρίαρχο τον τουρισμό.
Επίσης, οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων, που πιστοποιούν ποιός και πριν πόσο καρό έχει περάσει τον κορονοϊό, υπονομεύουν τη στρατηγική συντονισμένης άρσης των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και του lockdown.
Βαριές απώλειες, εκ νέου, σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προσδοκίες που δημιούργησε με δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τον έλεγχο της παραγωγής, φαίνεται να διαψεύδονται, σε αυτή τη φάση. Το κλίμα, επίσης, επιβάρυνε και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), που περιέκοψε δραστικά την τιμή στόχο για το πετρέλαιο και ανέβασε το προσδοκώμενο πλεόνασμα.
Η εικόνα των αγορών
Στη Wall Street, οι δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1100 μονάδες από τα υψηλά ημέρας, απόδειξη της έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,12%, κλείνοντας στις 22.653 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 2.663 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,33%, υποχωρώντας στις 7.887 μονάδες.
Ρόλο στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στη Wall Street έπαιξαν και οι πολιτικές επιπλοκές, καθώς μετά την επίθεση με αγωγή κατά της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε πυρά κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο χαρακτήρισε “κινεζικεντρικό”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί μέσω του blame game να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τις εκατόμβες νεκρών που δημιουργεί ο κορονοϊός στις ΗΠΑ και την άρνησή του να λάβει εγκαίρως μέτρα, Ντόμινο εξελίξεων, που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Ναυτικού, προκάλεσε και η απομάκρυνση του κυβερνήτη αεροπλανοφόρου που ζήτησε τη λήψη δραστικών πολιτικών μέτρων για την προστασία του πλοίου από τον κορονοϊό.
Στο οικονομικό μέτωπο, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν, ενημέρωσε την Τρίτη ότι 3.000 τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.
Δήλωσε επίσης, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σε ποιες περιοχές της χώρας θα μπορούσε η οικονομία να πάρει ξανά μπρος, καθώς και ότι υπάρχουν «$6 τρισ. που μπορούν να διοχετευθούν στην οικονομία».
Στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντικά κέρδη για δεύτερη σερί συνεδρίαση, σήμερα, επενδύοντας στις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έξαρσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς καθίσταται, έτσι, ορατός ο ορίζοντας σταδιακής αποκατάστασης της λειτουργικότητας.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,88% στις 326 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,06% στις 5.697 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,97% στις 10.356 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,12% στις 4.438 μονάδες.
Εμπορεύματα
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού παραδόσεως Μαϊού διολίσθησε 9,4% στα 23,6 δολάρια το βαρέλι.
Η υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για το αμερικανικό αργό και το Brent το 2020 στην έρευνα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, η ΕIA έκοψε και τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή στις ΗΠΑ το 2020 κατά 9,5% στα 11,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα – λιγότερο απ’ ό,τι εκτιμούσαν ορισμένοι αναλυτές.