Την κινητικότητα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μηχανισμού για τη σταδιακή επιστροφή στη λειτουργικότητα, αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας ένα πλέγμα μέτρων και πρωτοβουλιών, από την αποτελεσματική λειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί η απεμπόληση των περιοριστικών μέτρων.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η επιστροφή στη λειτουργικότητα εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου, η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει την εφεύρεση εμβολίου, η οποία δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο, ενώ η μαζική διανομή του, στην καλύτερη περίπτωση, στα τέλη του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η έναρξη της λειτουργίας των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Επίσης, διαμορφώνεται δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με Κέντρα 24ωρης λειτουργίας,τα οποία δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των COVID-19 Κ.Υ. και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση στο σπίτι για την πορεία της υγείας τους.
Δημιουργία πλατφόρμας τηλεσυμβουλευτικής για κατ’ οίκον παρακολούθηση. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες.
Για την ενεργοποίηση των ομάδων αυτών, όμως, απαιτείται η μίσθωση έως 500 οχημάτων, η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού. Επιπλέον, η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.
Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.
Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.
Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.