Λες κι ο κορονοϊός και οι συνέπειές του δεν ήταν ήδη too much of a challenge για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, τώρα ο πλανήτης έχει έναν ακόμα λόγο να ανησυχεί, καθώς ο “συνήθης ύποπτος”, Ντόναλντ Τραμπ, μόλις απείλησε Ρωσία και Σαουδική Αραβία με εμπορικό πόλεμο στο πετρέλαιο.
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, μάλιστα, έρχονται μετά τις νέες εκκλήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση των οικονομικών κυρώσεων, λόγω κορονοϊού, ώστε να μπορέσουν οι οικονομικά εξασθενημένες χώρες να χρηματοδοτήσουν τα συστήματα Υγείας τους.
Νέος κύκλος αναταράξεων αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα στα Χρηματιστήρια, διεθνώς, καθώς ενώ ο κορονοϊός εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις ανάσχεσης στην Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να εξαναγκάσει Σαουδική Αραβία και Ρωσία να συμφωνήσουν σε σχέδιο μείωσης της προσφοράς, με απειλές για δυσβάσταχτους δασμούς.
Η βουτιά κατά 66% των τιμών του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρησή τους στα επίπεδα των 20-25 δολαρίων το βαρέλι, καθιστά το αμερικανικό, σχιστολιθικό αργό, μη ανταγωνιστικό, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Η ανάσχεση της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζει δραστικά τη ζήτηση πετρελαίου, δημιουργώντας συνθήκες υπερπροσφοράς, δημιουργώντας πιέσεις στην κατεύθυνση της αναδιάταξης ισορροπιών στην αγορά.
Οι πιέσεις
Ο συνδυασμός της κρίσης του κορονοϊού και της πετρελαϊκής κρίσης, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία στις ΗΠΑ ακόμα και στο 30%, υπερβαίνοντας τα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να αντιδράσει στη δυναμική αυτή, ασκεί πολύπλευρες, παρασκηνιακές και δημόσιες πιέσεις για την ενίσχυση του πετρελαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσονται οι έμμεσες πιέσεις στην Κίνα και η προαναγγελία της συμφωνίας Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, στην Παρασκευή. Παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου, τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλάνιτμιρ Πούτιν δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το deal μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας είναι προ των πυλών, Μόσχα και Ριάντ ανέβαλαν την, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, τηλεδιάσκεψη, εξαπολύοντας παράλληλα και blame game.
Στις εξελίξεις αυτές αντέδρασε την Κυριακή το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) ο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας με νέους δυσβάσταχτους δασμούς στο πετρέλαιο.
«Αν οι τιμές παραμείνουν ως έχουν, θα επιβάλω δασμούς, εξαιρετικά ουσιαστικούς δασμούς, επειδή είμαστε ανεξάρτητοι πια και έχουμε το δικό μας πετρέλαιο τώρα και εάν επέβαλα δασμούς, ουσιαστικά θα λέγαμε ότι δεν θέλουμε ξένο πετρέλαιο και ότι αυτό θα βοηθούσε στη διάσωση μιας βιομηχανίας».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον ΟΠΕΚ παράνομο. Το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρεται λιγότερο για τον OPEC», προσθέτοντας ότι ο οργανισμός αυτοκαταστρέφεται.
«Ήμουν κατά του OPEC όλη μου τη ζωή, γιατί τι είναι αυτό; Είναι παράνομο, θα μπορούσατε να το ονομάσετε καρτέλ, θα μπορούσατε να το ονομάσετε μονοπώλιο, αλλά αυτό έσπασε πολύ βίαια, οπότε δεν με νοιάζει για τον OPEC, δεν θα μπορούσα να με νοιάζει λιγότερο για τον OPEC. Αυτοκαταστρέφεται…».
Οι δηλώσεις αυτές και η αποδοχή και προβολή που τυγχάνουν από τα ρωσικά media, καθιστούν σαφές ότι στόχος του Τραμπ δεν ήταν αμφότερες Ρωσία και Σαουδική Αραβία, αλλά αποκλειστικά το Ριάντ. Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθιστά εαυτόν ευάλωτο σε κριτική για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του Βλάντιμιρ Πούτιν, ακόμα και έναντι καίριων συμμάχων της χώρας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε την Παρασκευή, έδωσε η ανακοίνωση της Κίνας για μαζικές αγορές προκειμένου να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα. Εν συνεχεία ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τραμπ για επικείμενη συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία ωστόσο δεν έχει πραγματωθεί ακόμα και φαίνεται ότι βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
Νέα βουτιά του πετρελαίου
Η τιμή του Brent γράφει απώλειες της τάξης του 9% και του WTI περισσότερο από 10%, ένδειξη της πρώτης αντίδρασης των αγορών στις απειλές Τραμπ για νέους εμπορικούς πολέμους
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υπέστησαν σημαντική πτώση μετά την πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) και τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμησή του έθεσαν τέλος σε μεγάλα τμήματα των οικονομιών των χωρών σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη ζήτηση για φυσικούς πόρους.
Η τιμή ανά βαρέλι υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα, φθάνοντας τα επίπεδα που είχαν προηγηθεί το 2002, αφού τα μέλη της συμφωνίας του OPEC+ δεν κατάφεραν να διαπραγματευτούν ως προς την επέκταση των περικοπών στην παραγωγή.
Οι περιορισμοί ακυρώθηκαν, καθώς η συμφωνία έληξε στο τέλος Μαρτίου, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της αγοράς.