Με τους περιορισμούς να σκληραίνουν και την εποπτεία να εντείνεται, η Ευρώπη φαίνεται ότι πέτυχε τον πρώτο στόχο της σταδιακής ανάσχεσης της δυναμικής εξάπλωσης του κορονοϊού, η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως είναι μια μακρά διαδικασία για την έναρξη της οποίας κλειδί είναι τα τεστ αντισωμάτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησαν τα νέα κρούσματα ανά ημέρα δίνοντας την αίσθηση προσωρινής κορύφωσης και έναρξης της διαδικασίας αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, τα μέτρα έχουν σχεδόν πανευρωπαϊκά παραταθεί έως τα τέλη Απριλίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός τις ημέρες του Πάσχα και να δοθεί επαρκής χρόνος για την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν περισσότερα περιστατικά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Με δεδομένο, τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο του lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που ανέρχεται στο 2% για τις αναπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ. όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομάε του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.
Οι επιδημιολόγοι, όμως, επισημαίνουν, ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν εκ νέου να αυξάνονται, καθώς τα μέτρα σταδιακά θα αίρονται. Συνεπώς, υπάρχει λύση για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά άπτεται αρκετών παραγόντων:
- Το επίπεδο, οι αντοχές και ανοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της κάθε χώρας
- Την επιστημονική πρόοδο στον τομέα των φαρμάκων και εμβολίων
- Την ατομική ευθύνη για την τήρηση κανόνων υγιεινής και διατήρηση που ενδεικνυόμενου επιπέδου κοινωνικής αποστασιοποίησης
- Την ανοσία της αγέλης, η οποία προσδιορίζεται μέσα από διαφορετικά τεστ
Τεστ ιού VS τεστ αντισωμάτων
Όπως και στην πρώτη φάση εξάπλωσης του covid-19, τα τεστ είναι κρίσιμα για τον προσδιορισμό της επιμόλυνσης του γενικού πληθυσμού, έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα της αναπτυσσόμενης “ανοσίας της αγέλης”, καθώς οι επιστήμονες εικάζουν και εκτιμούν ότι όσοι έχουν νοσήσει αναπτύσσουν κάποια αντισώματα, τα οποία τους εξασφαλίζουν ανοσία για περιορισμένο χρονικό διάστημα 6-9 μηνών.
Αυτές οι εξετάσεις αίματος, γνωστές ως τεστ αντισωμάτων, είναι διαφορετικές από το τεστ για τον ιό και θα δείξουν μια πιο ακριβή εικόνα του τρόπου με τον οποίο ξετυλίχθηκε η πανδημία.
LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ COVID 19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το μοντέλο αυτό, εφαρμόζει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, διαφοροποιούμενος ουσιωδώς από τις οδηγίες του ΠΟΥ, που ζητούσε ευρεία τεστ στον πληθυσμό και κατά την πρώτη φάση εξάπλωσης του ιού.
Οι διαφορές
Τα περισσότερα από τα τεστ φορέα για τον COVID-19 περιλαμβάνουν την εξέταση δείγματος από τη μύτη για να προσδιορίσετε αν το άτομο είναι φορέας του ιού. Αυτά τα επιχρίσματα βλέννας στη συνέχεια αναλύονται, με εργαστηριακή διαδικασία, για να βρουν τον ιό.
Από την άλλη πλευρά, τα τεστ αντισωμάτων, δεν ανιχνεύουν τον ίδιο τον ιό, αλλά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν κάποιος την έχει περάσει και έχει ανακάμψει από αυτή.
Με δεδομένο ότι το 80% του πληθυσμού θα νοσήσει ελαφρά, το 15% βαριά και το 5% κρίσιμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, τα μέτρα περιορισμού δεν αποτρέπουν την εξάπλωση της νόσου, αλλά την προστασία του συστήματος Υγείας από υπερφόρτωση που θα εξαντλούσε τις δυνατότητές του, οδηγώντας σε περισσότερους θανάτους λόγω έλλειψης κατάλληλης φροντίδας.
Το τεστ αντισωμάτων, που θα είναι χαμηλότερου κόστους και θα διενεργείται με γνωστές πρακτικές και υλικά υψηλής διαθεσιμότητας, θα προσδιορίσει τους “τίτλους αντισωμάτων”, οι οποίοι εν συνεχεία θα εξεταστούν ώστε να φανεί αν τελικά διαμορφώνουν ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες θέλουν να επενδύσουν σε δοκιμές αντισωμάτων για να καθορίσουν ποιο ποσοστό του πληθυσμού τους μπορεί να έχει επιτύχει ανοσία έναντι του ιού.
Ερευνητικές εταιρίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόλις αρχίσει να παράγουν και να διαθέτουν εμπορικές εκδόσεις αυτών των τεστ, οι οποίες πιθανότατα θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες εβδομάδες.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε την πρώτη έγκρισή της για εξέταση αίματος αντισωμάτων μόλις αυτή την περασμένη εβδομάδα.
Ο προσδιορισμός της ανοσίας του πληθυσμού θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελάττωση των περιορισμών της κυκλοφορίας, καθώς εφόσον πιστοποιηθεί η ανοσία και εκτιμηθεί το μέσο χρονικό διάστημα, τότε οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να προετοιμάσουν τις δομές Υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν το προσδοκώμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων.