Διαρκώς κλιμακούμενη, αυξανόμενη και πολύ πιο επικίνδυνη έχει καταστεί η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στον ουρανό του Αιγαίου, αυξάνοντας πλέον τον κίνδυνο ατυχήματος και κατ επέκταση το γεωπολιτικό ρίσκο, εκθετικά!
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και τη συγκριτική παρατήρηση των αντίστοιχων μηνών του 2019, αλλά και ολόκληρου ακόμα του προηγούμενου έτους, η τουρκική δραστηριότητα έχει οξυνθεί ποιοτικά, πολιτικά και σημειολογικά, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος.
Όπερ σημαίνει ότι, ενώ σε επίπεδο παραβάσεων η κατάσταση δεν διαφοροποιείται ουσιωδώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν σαφή επιδείνωση:
- Τα οπλισμένα αεροσκάφη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, από 76 σε 132
- Οι εμπλοκές έχουν υπερδιπλασιαστεί από 70 σε 166
- Οι υπερπτήσεις έχουν εκτοξευθεί από 13 σε 178!
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφή την πρόθεση της Τουρκίας να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να ανεβάσει την ένταση σε επίπεδα απαγορευτικά για παρέμβαση τρίτων.
Αν στα παραπάνω συμπερληφθούν η ένταση στον Έβρο και η απόπειρα διεμβολισμού σκάφους τς ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, τότε διαμορφώνεται μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα.
Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Η συχνότητα των παραβιάσεων, τα οπλισμένα αεροσκάφη και η δραματική αύξηση των εμπλοκών, ανεβάζουν εκθετικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κόπωση των πιλότων, την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η τουρκική πολεμική αεροπορία και τις, πολλές φορές προβληματικές, διαθεσιμότητες που βιώνει η ελληνική ΠΑ, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό και δυνάμει εκρηκτικό πλαίσιο.
Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας, των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα η υγειονομική κρίση του covid-19 και της δυναμικής που αναπτύσσεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, στην Ελλάδα, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση και επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν εγκαίρως τα τουρκικά μηνύματα και να αποφύγουν παγίδες έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.