Νέα τροπή φαίνεται ότι έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και των χωρών στις Βρυξέλλες, καθώς τόσο η ενεργοποίηση του ESM όσο και η έκδοση “coronabonds” ή “eurbonds” θεωρούνται πλέον καμένες, ενώ όπως όλα δείχνουν προωθείται ένας νέος μηχανισμός διάσωσης.
Η δημιουργία του νέου αυτού ταμείου έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για έναν μηχανισμό εκτάκτων καταστάσεων, με διαφορετικό modus operandi από τον ESM και, όπως όλα δείχνουν, διαφορετική κουλτούρα διαχείρισης από τη γερμανική, που διέπει τον ESM.
Βέβαια, τέτοιες προτάσεις και σχεδιασμοί, αν και πολλά υποσχόμενοι, εν τούτοις παίρνουν καιρό για να πραγματωθούν και σε αυτή τη φάση χρόνος δεν… υπάρχει.
Όπως αναφέρουν πάντως οι FT, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ήδη ότι πρόκειται για γαλλικής έμπνευσης σχέδιο και παρότρυνε τις χώρες να μην εθίζονται στην ιδέα του ευρωομολόγου ή του coronabond.
Επίσης, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι το νέο αυτό ταμείο διάσωσης εκτάκτων καταστάσεων, δεν είναι η μόνη λύση, αλλά το επιστέγασμα των δράσεων και πακέτων στήριξης που θα αποφασιστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία μιας τέτοιας δομής απαιτεί συμφωνίες, συναινέσεις και “ανταλλαγές” σε μεταξύ χωρών. Κρίσιμης σημασίας είναι η διαδικασία υποβολής αίτησης, αξιολόγησης και εκταμίευσης, καθώς και η διάρθρωση του. Αν δηλαδή πρόκειται για δομή με άμεση και μόνο συνεργασία με τις κυβερνήσεις ή για όργανο τύπου ΕΤΕπ, που θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνία με τράπεζες και επιχειρήσεις.
Μάλιστα, επί του θέματος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος υποστήριξε, σύμφωνα με τους FT, ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Fund θα διαρκούσε μια τριετία.
Παρέμβαση πάντως εκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι “ήρθε η ώρα να σκεφθούμε έξω από τα συμβατικά”, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ευρωπαϊκός πρ勤υπολογισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Οι FT αναφέρουν, πάντως, ότι η Γαλλία έχει ζητήσει διετές μορατόριουμ πληρωμών χρέους, στα διμερή δάνεια, εντός του πλαισίου του Κλάμπ των Παρισίων, καθώς επίσης και νέα χρηματοδοτική γραμμή 500 δισ. (δικαιωμάτων) από το ΔΝΤ για τις αναδυόμενες αγορές. Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει ζητήσει επίσης από τους μετόχους μεγαλύτερη ευελιξία στις χρημαδοτήσεις και πρόσβαση σε δανεισμό.