Τη Θεσμοθέτηση τη δημιουργία ειδικής βάσης δεδομένων με τους Έλληνες που ασθένησαν με κορονοϊό προωθεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη αντισωμάτων και την εξέταση της ανοσίας του πληθυσμού.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της διαμόρφωσης ολοκληρωμένης εικόνας για τον θανατηφόρο ιό, την καλύτερη συσχέτιση συμπτωμάτων και οργανικών αντιδράσεων με τη φαρμακευτική αγωγή καθώς και την εξέταση ενδεχόμενου ρόλου του κλίματος στη διασπορά, επώαση και συμπτωματολογία.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δημιουργείται εθνικό μητρώο ασθενών με covid-19.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με λοίμωξη Covid-19, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμανης, θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ και θα είναι σε λειτουργία τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται σύστημα τηλεϊατρικής στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να υπάρχει ιατρική επίβλεψη όσων λαμβάνουν αγωγή. Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική εκτίμηση θα μπορούν να εξετάζονται σε συγκεκριμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που διαμορφώνονται για αποκλειστική εξυπηρέτηση ασθενών με Sars-CoV-2. Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Περιστερίου, Ραφήνας, Καμινίων, Καλυβίων.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας η πλήρης εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής νοσηλείας προϋποθέτει ότι έχουν θεσπιστεί τα κριτήρια υπό τα οποία θα γίνεται αυτή. Για τον λόγο αυτό πρόκειται η Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων να καθορίσει ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα.