Πιστώσεις 38 εκατ. για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και 140 εκατ. για τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, που μένουν εκτός ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να προλάβει τη διάχυση ασθενών με κορονοϊό προς την κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και να δηλώσει παρούσα στο νέο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό.
Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν άμεσες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρες, αντιδραστήρια, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ρόμπες και φόρμες στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: την Αλβανία (4 εκατ. ευρώ), τη Β. Μακεδονία (4 εκατ.), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (7 εκατ.), το Μαυροβούνιο (3 εκατ.), το Κόσοβο (5 εκατ.) και τη Σερβία (15 εκατ.), όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αν και στην ανακοίνωση της ΕΕ προβάλλεται η διάθεση αλληλεγγύης, στην πραγματικότητα η κίνηση στοχεύει στην αποφυγή εκροών που θα επιβαρύνουν τα συστήματα Υγείας γειτονικών χωρών. Επίσης με τον τρόπο αυτό η ΕΕ απαντά στις αποστολές υγειονομικού υλικού από Ρωσία και Κίνα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ρόλου της, ως διεθνώς αναγνωρισμένος παράγοντας σταθερότητας.
Οι χώρες αυτές φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών της ΕΕ για την αγορά ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση δημόσιας υγείας, αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, θα είμαστε πάντα εκεί για τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων, που ανήκουν στην ΕΕ»,
διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, σε ανακοίνωσή του.
«Θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των συστημάτων υγείας του αλλά και να προωθήσουν μακροπρόθεσμα μέτρα για να μετριάσουν τις κοινωνικόοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής»,
πρόσθεσε.
Ένα άλλο πακέτο, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για τους «ανατολικούς εταίρους» της ΕΕ, δηλαδή την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θέλει να επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη της στην περιοχή, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία πολλαπλασιάζουν τις πρωτοβουλίες στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επαινώντας όμως ταυτόχρονα και την Κίνα. Οι Κινέζοι «είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά, μετά την άφιξη της κινεζικής βοήθειας στο Βελιγράδι.