Καθώς ο κοροναϊός COVID-19 επεκτείνει την πρόσφυση του στον κόσμο, οι δοκιμές αυξάνονται και οι συμβάλλοντας στον σχηματισμό μιας πιο ακριβούς εικόνας για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη ζωή.
Ακόμα δεν υπάρχει ενιαίος βαθμός θνητότητας από τον κορονοϊό, ενώ τα τελευταία στοιχεία από το Johns Hopkins University, καταδεικνύουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.
Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων, το ποσοστό των περιπτώσεων που κατέληξαν είναι σήμερα 4%. Σε όλες τις χώρες υπάρχει η “τρύπα” των μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που οφείλεται στους ήπια συμπτωματικούς ή πλήρως ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ο συνυπολογισμός των υποθέσεων αυτών θα μπορούσε να ανεβάσει αισθητά τον βαθμό θνητότητας.
Μέχρι στιγμής, μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων που οδηγούν σε θάνατο, καταγράφεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής εστίας: Στην Ιταλία και ανέρχεται στο 8,3%.
Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ο ρυθμός αύξησης στην Ευρώπη είναι επιταχύνεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, η πρόγνωση για τους ασθενείς με COVID-19 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του ατόμου, ήτοι το ιατρικό ιστορικό του, όπως καρδιακά νοσήματα, κυκλοφορικές ή πνευμονικές ασθένειες.
Για αυτούς τους ασθενείς η πιθανότητα μοιραίας έκβασης είναι πολύ μεγαλύτερη.