Αλλαγή πολιτικής και προσώπων στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, ζητάει με άρθρο του ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον covid-19, Ηλίας Μόσιαλος, σκιαγραφώντας μια ιδιαίτερα προβληματική εικόνα για την κατάσταση του μηχανισμού.
Σε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” με τίτλο “Αντιμετώπιση του κορωνοϊού: η επόμενη μέρα”, ο Ηλίας Μόσιαλος αποτυπώνει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και ζητά σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της σχεδίασης πολιτικής για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού, την οποία εστιάζει στην καταστολή του ιού. Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα, για την αντιμετώπιση του οποίου η Ελλάδα είναι ανέτοιμη.
Ο κ. Μόσιαλος, με το ειδικό βάρος που φέρει η γνώμη του ως θεσμικού παράγοντα, πλέον, αναφέρει ότι:
“Πρέπει ιδανικά να αυξηθεί η χρήση διαγνωστικών τεστ, αλλά πάντα αντιλαμβανόμενοι τους περιορισμούς λόγω της έλλειψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει επίσης να συνεχιστούν να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού”.
Εδώ έχει σημασία ακόμα και η λέξη “ιδανικά”, καθώς διαπιστώνει ότι δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πρόνοιες, μετριάζει όμως τον αντίκτυπο, θέτοντας τη σύσταση εντός των γενικότερων περιορισμών… παγκοσμίως.
Ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τα θέματα του covid-19, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:
Επίσης, η κυβέρνηση έχει αποκτήσει πλέον μια εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης. Είναι επομένως η κατάλληλη περίοδος για να γίνουν κάποιες αλλαγές στις διοικήσεις περιφερειακών συστημάτων και ορισμένων νοσοκομείων, με βάση τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση του έργου τους.
Ο κ, Μόσιαλος αναδεικνύει τεράστιο κενό στις υποδομές του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
“σε εγχώριο επίπεδο, αν το 50% των Ελλήνων προσβληθεί από τον ιό (διασπορά στα 5,5 εκατομμύρια), 275.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε αναπνευστήρα. Ακόμα και εάν το ποσοστό είναι μικρότερο, της τάξης του 1%, 55.000 Ελληνες θα χρειαστούν πρόσβαση σε αναπνευστήρα, και ακόμη περισσότεροι τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Επομένως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει το σύστημά μας”.
Η προσέγγιση αυτή και οι παραπάνω διαφοροποιούνται ουσιωδώς από τις εκτιμήσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει τόσο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καταδεικνύοντας την προσπάθεια, με πρωτοβουλάι του πρωθυπουργού, για αλλαγή της κουλτούρας αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.
Ενδιαφέρον έχουν και δύο ακόμα επισημάνσεις του Ηλία Μόσιαλου, καθώς προβλέπει κάμψη των αντιστάσεων της Γερμανίας και έκδοση ευρωομολόγου:
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τις οικονομικές παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα πληγούν στο επόμενο διάστημα. Η έκδοση ειδικού ευρωομολόγου θα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πιστεύω πως σύντομα θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας.
Ενώ για την επόμενη ημέρα, προβλέπει νέο φόρτο στο σύστημα υγείας από ψυχικά νοσήματα, αποτέλεσμα των επιπτώσεων του covid-19 στην οικονομία,
Στην επόμενη φάση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά διλήμματα. Ο κόσμος θα αρχίσει να επιστρέφει στις δουλειές του. Παράλληλα όμως πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες.
και ζητά
“Στο πλαίσιο αυτά είναι αναγκαίο να οριστεί μια ομάδα στρατηγικής προσέγγισης υπό τον Πρωθυπουργό, που να προετοιμάζει τη χώρα για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε αυξητική ροή ψυχικών και χρόνιων νοσημάτων, που μεταφράζεται σε επιβάρυνση του συστήματος υγείας”.