Σε τροχιά έξαρσης του κορονοϊού εισέρχεται πλέον η Ελλάδα, καθώς ακόμα και η φειδωλή καταγραφή κρουσμάτων που κάνει ο ΕΟΔΥ, αρχίζει να εμφανίζει πλέον αυξητικές τάσεις, ενώ μεγαλώνει παράλληλα και η λίστα των νεκρών.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Σαββάτου 28 Μαρτίου, από τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ελλάδα έχουν πεθάνει 32 άνθρωποι από τον κορονοϊό, ενώ 95 είναι τα νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 1061 άτομα.
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από 14.363 τεστ για τον κορωνοϊό, καταγράφοντας αναλογία θετικών περίπου στο 10%. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις μαθηματικών μοντέλων, η επιμόλυνση του γενικού πληθυσμού κινείται στα 12-15,000 κρούσματα.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει εξαιρετικά λίγα τεστ, που συνεπάγεται ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι περιορισμένη, ασαφής και ενδεχομένως να υπονομεύει την ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού ή ακόμα και της έγκαιρης αντιμετώπισης κροσμάτων. Επίσης, όπως έχουν δείξει έρευνες και μελέτες, η απομόνωση ελαφρών κρουσμάτων εκτός του συστήματος Υγείας θα μπορούσε να επιδεινώσει ουσιωδώς την κατάσταση και να αυξήσει τη θνητότητα.
Προβλήματα υπάρχουν όμως τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες για περισσότερους νεκρούς, εξαιτίας της κακής ποιότητας και ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας, να αυξάνονται.
Τα στοιχεία και οι προοπτικές για την Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν τέσσερις ακόμη θάνατοι από κορωνοϊό και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας είναι 32, με μέση ηλικία τα 73 έτη.
Από τα κρούσματα, 12 ήταν γυναίκες, ενώ 5 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.
Από τους νεκρούς, οι 7 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 27 άνδρες, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Για τους ασθενείς το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Ο μέσος χρόνος για ανησυχητικά συμπτώματα είναι περίπου 5 μέρες από τη μόλυνση.
Οι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως μετά από 14-20 μέρες, όπως είπε ο κ Τσιόδρας, γεγονός που συνεπάγεται ότι το peak των θανάτων στην Ελλάδα θα ακολουθήσει το peak των κρουσμάτων με αντίστοιχη απόσταση. Όπερ σημαίνει ότι με βάση την πρόβλεψη του μαθηματικού μοντέλου του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργου Ανδρουλάκη, για κορύφωση του πρώτου κύματος του κορονοϊού, μέχρι την επόμενη Πέμπτη, ο κύριος όγκος των θανάτων θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου από το Πάσχα και μετά.
Το “καλο” σενάριο του Τσιόδρα
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει.
Για τις εγκύους, ο ίδιος ανέφερε πως δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με το γενικότερο πληθυσμό.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Τσιόδρας είπε πως είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον ιό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας.
«Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, είναι απειλή. Αν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου επιτεθεί με μανία», τόνισε και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του κύματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων για να μην μας «εκδικηθεί» ο ιός.
Για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως
«είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς».
Ωστόσο, το καλό σενάριο, που παρακολουθεί ο επικεφαλής λοιμωξιολογος του υπουργείου Υγείας, θα ήταν το ενδιάμεσο για τα δεδομένα άλλων χωρών που παρακολουθούν με τεστ και επαναληπτικές εξετάσεις μεγάλο του γενικού πληθυσμού.
Νέα φαρμακευτική αγωγή
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ακόμα πως έχει εγκριθεί νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, για τη μάχη που δίνουν απέναντι στον κορωνοϊό.